Последни Рецепти
Последни Статии

Храни, които ускоряват обмяната на веществата

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Храни, които ускоряват обмяната на веществата
Какво е метаболизъм и как да ускорим нашия метаболизъм сме писали и преди. Това са храни, които могат да ускорят обмяната на веществата:
Протеини – свързвате ги с бодибилдинг, нали – помагаt за изграждане и запазване на мускулна маса, а това е ключов фактор за добрия метаболизъм. Протеините се усвояват по-трудно от организма от въглехидрати и мазнини, по-бавно се смилаt, затова усещането за ситост се запазва по-дълго време. Основни източни на протеини са риба, пилешко месо, яйца, крехко червено месо без мазнини, сирена.
Храни богати на протеини, (на 100 г)
Пилешко филе – 25 г
Риба – 20-25 г
Извара – 15 г
Мляко – 3-4 г
Яйца – 6-7 г за цяло яйце
Според изследвания на ден трябва да се приемат 0,8 г протеини на всеки килограм телесно тегло

Фибри – фибрите са най-добрия приятел на стройната фигура и ускоряват метаболизма. Най-добрия източник на фибри са кълнове, пълнозърнести храни, плодове, моркове и зелени храни.
фибри

Термогенни храни – простичко казано това са храни, които ви затоплят докато ги хапвате. Такива са лютите чушки, заради капсацина, се препоръчват и при диета, някои видове чай. Хубаво е да включвате в менюто си целина, карфиол, тиквички, зелен боб, зелена салата, гъби.
Канела – влияе на метаболизма като влияе на понижаването на кръвната захар. Една от теориите е, че се дължи на веществото проантоцианидин – антиоксидант, който съдържа – повишава чувствителността на нашите клетъчни рецептори към инсулина и кръвната захар се нормализира много по-ефективно. Канелата в нашата кухня се свързва с десерти, в арабската с основни ястия, затова може да опитате да добавите към рецепта с леща или нахут щипка канела. На ден не се препоръчва повече от ½ – 1 ч.л. канела, може да я приемате с кисело мляко. Канела и мед също е вариант, но медът има висок гликемичен индекс.
Кокосово масло – е малко спорен от научна гледна точка все още, но ако имате възможност може да го включвате във вашето меню

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized