Торта с извара и аромат на кафе
Добави към моето меню
Торта с извара и аромат на кафе (или какао)
Рецептата е на една от известните руски кулинарки Людмила Соколенко
Продукти за торта с извара и аромат на кафе
За блата:
2/3 ч.ч. бадеми (или орехи) смлени
½ ч.ч. брашно
¼ ч.ч. захар
100 г краве масло
Плънка:
500 г извара
500 мл сметана
3 яйца, разделени на белтъци и жълтъци
2 п. ванилия
1 с.л. разтворимо кафе (нес) или 2 с.л. какао
1 ч.ч. захар
5 с.л. брашно
1 п бакпулвер
1/2/ ч.ч. краве масло
Глазура:
100 г пудра захар
2 с.л. сметана
1 с.л. разтворимо кафе (или какао)
2 с.л. меко краве масло
100 г натурален шоколад , разтопен на водна бяна
Ягоди за украса
Приготвяне на торта с извара и аромат на кафе
• В купа се смесват смлените бадеми (орехи), брашно, захар и краве масло до еднородна смес. Сместа се разстила във форма за торта и се оставя в хладилника за около час
• В голяма купа се смесват изварата с жълтъците, ванилия, брашното пресято с бакпулвера, кафе (какао) и сметаната. Белтъците се разбиват с малко захар и се прибавят към сместа с изварата.
• Сместа с изварата се разпределя върху приготвения блат
• Пече се около 40-45 мин на 160 градуса
• Фурната се изключва и тортата се оставя около час на отворена врата
• Приготвя се глазурата като пудрата захар се смесва със сметаната. Добавя се кафето (какао) и разтопеното масло
• С приготвената глазура се намазва тортата и се оставя да се охлади
Това е основната рецепта. В случая има добавен и шоколад, а тортата е украсена с ягоди.