Последни Рецепти
Последни Статии

Празнична питка на Донка

Добавено в Великден

Добави към моето меню

Празнична питка
Рецепта Донка Добрева

Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари

praznichna pita 1

Изпращам Ви моята изпитана и вкусна рецепта за питка на възелчета.Рецептата ми е от моята свекърва,малко съм добавяла и усъвършенствала докато се получи този вариант и от тогава не променям нииищоо.Променям само оформянето в зависимос от повода.Нито един празник не минава без нашата любима пита.

praznichna pita 2

ПИТКА
4 яйца/ 1 жълтък оставям за намазване/
1супена лъжица /равна/сол
1супена лъжица/равна/захар
300гр.прясно мляко/леко затоплено/
5 супени лъжици кисело мляко
4 супени лъжици олио
1кг.брашно/пресято/Аз ползвам на София мел-универсално
2бр/х7гр/суха мая на д-р йоткер

При замесването ползвам машина за хляб,като предварително разбивам с тел яйцата,прибавям затопленото прясно мляко и киселото мляко.
В контейнерчето слагам солта,захарта и олиото.Прибавям разбитие яйца и млякото,пресятото брашно и накрая маята.След като свърши програмата месене,изваждам тестото и го разделям го на 3 равни части.Вземам едната част и я разтеглям на правоъгълник и го намазвам с маргарин.Върху него слагам втората част и нея намазвам с маргарин.Награя и третата без да я намазвам.Разрязвам на хоризонтално правоъгълника на 6 ленти.Всяка една осуквам и завързвам на възел.Така се получават така наречените конци.Поставям възелчетата в подмазана с олио тава и я слагам във фурната на 50 градуса да удвои обема си.След това я изваждам за да я намажа с разбит жълтък и сусам,и чак тогава включвам фурната на 220 градуса.Пече се около 40 минути.
За печенето използвам тава с диаметър 26 см и височина 7 см

praznichna pita

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории