Последни Рецепти
Последни Статии

Символите на Петровден

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Символите на Петровден
Ябълката, огънят и млякото са основните символи на Петровден.

Първата неделя след Петдесетница до Петровден (29 юни ) е време за пост.
На Петровден се отговява с петровска ябълка и пиле. На трапезата се слага първото пиле родено през годината. Прави се така нареченият “бял мъж”, който се приготвя от прясно, бито сирене и царевично брашно, както и млечна баница, за да бъде сладка и бяла годината, каквото е млякото.
Според народната традиция, освен петровско пиле в жертва на светците се пренася и ябълка. Този плод има много значения в българския фолклор и традиции. Ябълката е знак е на плодородие и любов, както и връзката между земния и отвъдния свят. Свети Петър е светецът, който държи ключа за райските градини, именно затова му се пренася в жертва ябълка.
appl n2

Петровден е най-големият летен празник, като народът вярва, че Павел е по-старият от двамата братя и трябва да бъде почетен в деня след 29-ти юни. Празникът е в активния земеделски сезон, като се вярва, че самият Свети Петър на този ден взима сърпа, за да жъне. На празника се работи до обяд, след което хората се веселят и правят курбан за здраве.
Този ден се празнува и от хората, които отглеждат овце и правят сирене и мляко. Традицията повелява днес да не се върши никаква къщна работа, мъжете не изкарват на паша животните, “за да не се прекърши плодородието”.

petrovden trapeza
Трапезата на Петровден

В Деня на Свети Павел (30 юни) не се пали огън, за да не се запали и житото.
Според народните вярвания, ако на Петровден е горещо, зимата ще бъде много студена, а ако духа вятър, на Коледа ще вали сняг.

Използвано интервю за радио “Фокус” на Лора Христозова, уредник в Регионалния етнографски музей на Пловдив.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории