Торта Мария
Добави към моето меню
Торта Мария
Рецепта споделена от Мария Георгиева
Продукти
За блатовете, които са 3 на брой за всеки блат
3 яйца
9 с.л. захар
9 с.л. брашно
Разбиваме жълтъците със захарта и прибавяме разбитите на сняг белтъци. Печем на 180 градуса всеки блат по отделно
За еклерите
300 мл вода
100-125 г масло
1 ч.ч. брашно
5 големи или 6 малки яйца
Във врящата вода се слага маслото да се разтопи.
Дърпа се настрани и се сипва брашното наведнъж.
Бърка се с дървена лъжица да стане на топка.
Маха се докато стане хладко и се слагат яйцата едно по едно, като се бърка непрекъснато.
Фурната се слага на 180 градуса и като се надигнат се намалява на 130-150 градуса.Като се опекат се оставят в изключената фурна 1-2мин.
Отваря се и седят вътре докато изстинат.Пълнят се със студен домашен крем.
За крема
1 л. прясно мляко
3 яйца
1 и ½ ч.ч. захар
7-8 с.л. брашно
1 ванилия
1 с.л. масло
1 ч.ч.студена вода.
Когато млякото заври сипваме сместа от всички останали продукти.
Необходими са също 2 пудинга шоколад без варене за запълване на мястото между еклерите.
Преди покриването на тортата със захарното тесто е добре да се намаже с
Маслен крем
1 ч.ч. пудра захар
1 пакетче масло, 125 г
1 с.л. прясно мляко
За захарното тесто “Марципан Варна”:
225 мл вода
105 г краве масло
225 г брашно
750 г пудра захар
Във врящата вода се разтваря маслото и се изсипва наведнъж
Разбърква се добре и се изсипва на плот докато се охлади
Полученото тесто се измесва с пудрата захар, докато я поеме всичката.Увива се в домакинско фолио и се охлажда в хладилник.Марципанът се оцветява в желания цвят със сладкарски бои.