Торта пламък
Добави към моето меню
Торта Пламък
Рецептата за торта Пламък е изпълнима, а резултатът вкусна и красива торта
Продукти
За блата
3 яйца
1 ч.ч. захар
1 и 1/2 ч.ч.брашно
1 ванилия или 3 с.л какао
1 бакпулвер (10 г)
За крема:
250 г заквасена сметана (или течна за разбиване)
125 г краве масло
2 ч.ч. пудра захар
4 жълтъка
4 с.л. какао
За пламъците:
4 белтъка
1 ч.ч. захар
За карамела
5 с.л.захар
3 с.л. вода
Начин на приготвяне:
• Блата се приготвя като яйцата се разбиват със захарта. Добавя се брашното, пресято с бакпулвера. Сместа се разделя на 3 части, като в едната се добавя какао, а в другите – ванилия
• Печем 3 блата и ги сиропираме (може с топло подсладено мляко)
• Крема се приготвя като се смесват продуктите като ги разбиваме добре до получаване на пухкава маса. Може да разбиете жълтъците със захарта на водна баня, след което да ги смесите с маслото и да ги добавите към разбитата сметана. Какао се добавя, ако искате крема да стане шоколадов
• Белтъците се разбиват на твърд сняг. Постепенно се прибавя захарта при разбиването
• Приготвя се карамел, който при непрекъснато бъркане се смесва с разбитите белтъци
• Тортата се сглобява, като се пламъците се оформят като с помощта на лъжица се изтеглят нагоре крема
• Отстрани тортата се декорира с натрошени орехи, за по-богат вкус може да бъде и натрошен крокан
За торта Пламък имам спомени от детството ми, правеше я приятелка на баба. До днес си спомням вкуса на карамеления крем.
затова и това е най-вкусната торта за мен.