Торта „Птиче мляко”
Добави към моето меню
Торта „Птиче мляко”
Рецептата за тази торта е класика. Предлагаме ви я във вариант на готвачите от ресторант Таланти.
Продукти за блата:
2 яйца
100 г захар
80 г брашно
10 г бакпулвер
Начин на приготвяне:
• Продуктите се смесват добре и се пекат на 180 градуса, докато блатът започне да позлатява. З
• а сироп може да се използва канелено мляко: кипнете прясно мляко със захар и канела и охладете, след което намажете блата обилно.
Продукти за крема:
5 яйца
200 г захар
125 г краве масло
300 мл. прясно мляко
20 г брашно
20 г желатин
Рецепта за торта „Птиче мляко”
• Накиснете желатина в 3 с.л. вода, разбъркайте и оставете да набъбне.
• В тенджера смесете половината захар, жълтъците, брашното и прясното мляко, добавете и ванилия.
• Загрейте при непрекъснато бъркане до сгъстяване. След което охладете.
• Разбийте маслото на сняг и смесете с охладената смес.
• Разбийте белтъците на сняг заедно със останалата захар.
• Обединете всички смеси и добавете предварително разтопения на водна баня желатин.
• Разбъркайте внимателно, за да не спаднат белтъците.
• Във форма сложете блата и залейте с крема.
• Охладете поне за 5 часа в хладилник, за да може блатът да поеме от соковете и крема да стегне.
Отгоре може да се залее с разтопен шоколад, да се посипе с настърган шоколад или да се изработят хрупкави шоколадови декорации за украса.