Торта с локум
Добави към моето меню
Торта с локум
рецепта Павлета Мицова
За блатовете
5 яйца
180 г захар
20 г ядки ситно натрощени, при мен шам фъстък
100 г брашно
1/2 ч.л. махлепи
За крема
5 жълтъka
120 гр. пудра захар
65 гр. брашно
500 мл. прясно мляко
1 пакетче локум
50 грама масло
орехи
Разбийте петте жълтъка с половината захар. Към тях прибавете пресятото брашно, натрошените ядки и подправката, може да я замените с ванилия. С останалата захар разбийте белтъците на твърд сняг и ги прибавете към 1та смес като бъркате внимателно с лопатка. Изпечете тестото на 5 блата с диаметър 20 см върху хартия за печене. Фурната се загрява предварително на 180*. Корите се пекат по отделно за около 12 минути всяка.
Крем Патисера се приготвя като смесвате жълтъците с брашното и захарта, наливате млякото постепенно и слагате сместа на котлона като бъркате непрекъснато.
Разтопявате леко локума с маслото и добавяте към него крема. Към локума добавих и орехи на око.
При сглобяване на тортата редуваме блат с крем, докато свършат. Украса по желание.