Торта с точени блатове
Добави към моето меню
Торта с точени блатове
рецепта anna78
Продукти за блатовете:
3 яйца,
3 супени лъжици олио,
6 супени лъжици захар,
щипка сол,
1 кафена чашка кисело мляко и в него изгасена 1 чаена лъжичка сода за хляб,
брашно колкото поеме за средно меко тесто, което да може да се точи.
Приготвяне на блатовете
Полученото тесто се разделя на 8 равни части, като всяка част се разточва с размерите на средно голяма тава.
Блатовете се изпичат до порозовяване в тавичка ,като само за първия се маже с олио.
за крема:
1,5л прясно мляко,
12 супени лъжици захар,
5 супени лъжици брашно,
2 ванилии
2-3яйца.
Слага се млякото да заври като предварително от него се отделят 300 мл, в които се разбиват брашното, яйцата и ванилиите.
Получената смес се изсипва във врящото мляко и се бърка непрекъснато докато крема се сгъсти.
С получения крем се намазват блатовете и се подреждат един върху друг докато се подредят всичките.
Тортата се оставя да изстине и периодично се притиска отгоре за да не се убразуват кухини. След като омекне се изрязва от страни за да се изравни и оформи. Намазва се отстрани с крем и се поръсва отгоре с кокосови стърготини, смлени орехи или шоколадови пръчици .