Торта шахмат
Добави към моето меню
Торта шахмат
Рецептата е на Марияна Попова за шахматна торта
Продукти:
За блатовете
6 яйца,
2 ч.ч. захар,
2ч.ч. брашно,
1ч.л.какао
За крема
1л прясно мляко,
1пекатче нишесте ванилия,
2-3 прахчета ванилия,
1-2 жълтъка,
1 с.л.маргарин “Белла” може и кр.масло
Захар на вкус-около 1ч.ч.
Пекат се два блата-един бял и един черен като в черния може да сложите и малко смляно кафе за аромат!След като изстинат се режат с две различни по големина чинии.Трябва да имате по три кръга от всеки блат.Разменяте средните кръгове за да се получи после при сглобяването на тортата шахматен вид.Крема се приготвя по обичайния начин за пригорвяне на нишесте.Жълтъците и маргарина се слагат за по-добър вкус а ванилиите за по-добър аромат.
След това тортата се сглобява.В кръгла чиния за торта или тавичка се слага първия блат,сиропира се леко(с предварително приготвен сироп от захар и вода и наколко капки ромова есенция)намазва се с крем,върху него се слага втория блат,сиропир…а се леко и пак се намазва с крем отгоре и отстрани по възможност.Украсява се по-желание(смлени орехи,зах.пръчици или настърган шоколад)Трябва да престои в хладилник няколко часа(поне 12часа)
P.S.-Продуктите за блатовете се разделят на две.Може и с готови блатове!
Да ви е сладко!