Торта с ягоди и шоколад мус
Добави към моето меню
Торта с ягоди и шоколад мус
Рецепта споделена от Росица Петкова
Моята неделна тортичка Ягоди + шоколадов мус
Идеята е за торта, която се приготвя бързо и е ефектна, красива и много вкусна в сезона на ягодите
за блата:
за тавичка с диаметър 26
2 яйца
½ ч.ч.захар
½ ч.ч. брашно
½ п. бакпулвер (5 г)
захарен сироп за сиропиране на готовия блат
за шоколадовия мус:
2 п. сметана на прах
300 мл прясно мляко
200 г (1 бр) кулинарен шоколад
за ягодовия мус:
2 п. сметана на прах
300 мл пасирани ягоди
½ шоколад за заливка (100 г)
течна сладкарска сметана или прясно мляко за разтваряне на шоколада
½ кг ягоди за украса
Приготвяне на блата:
С миксер се разбиват добре яйцата, след това прибавяме захарта след като и тя е разбита добре, прибавяме смесените в едно брашно и бакпулвер.Изсипва се в тава с намазнена хартия.Пече се в предварително загрята фурна на 180 о С.
Шоколадов мус:
Разбиваме сметаната с прясното мляко. На водна баня или слаб огън разтопяваме шоколада и го смесваме с разбитата сметана.
Ягодов мус:
Разбиваме с миксер сметаната на прах с пасираните ягоди.
В ринг поставяме блата и леко го сиропираме. Редим ягодите (отрязани през половината) по стената на ринга и изсипваме половината от шоколадовия мус като го прилепяме към ягодите.По средата изсипваме ягодовия мус и покриваме с останалия шоколадов мус, слагаме в хладилника за около час след което заливаме с глазурата(която е разтопеният шоколад с малко мляко или течна сметана) и връщаме в хладилника поне за още 4-5 часа.След като тортата се е стегнала се отстранява ринга.
Тортата не е особено трудна,не отнема много време и много вкусна