Последни Рецепти
Последни Статии

Традицията да се прави баница с късмети

Добавено в Баница

Добави към моето меню

Защо ядем баница с късмети на Нова Година?

Българската кухня е богата и разнообразна – тук са си дали среща богатата на вкусове арабска кухня с влияние в градската кухня на австроунгарската, както о на запазили се традиции предавани през поколения.

banica kysmeti

Когато говорим за традиционни български ястия несъмнено „баница“ е първото нещо, за което се сещаме. Разбира се, баница се прави и в съседните ни страни, а различни варианти има по цял свят. Но тук има нещо, което се нарича магията на традицията, на спомена, а съгласете, че това е едно от най-ценните неща, което ни прави хора. Спомняте си вашата баба или прабаба как сътворява в зимния ден от малко пресято брашно, свинска мас и малко сиренце – най-вкусната закуска. Корите може да са дърпани или точени и толкова тънки, че може да се гледа през тях. И те никога не правят само една, до тази със сирене, ще направят и с настъргана тиква премесена с малко орехи и канела, с нарязано на ситно кисело зеле или праз. И винаги ще има още по-една с която да ви изпратят, когато си тръгвате.

Новогодишна баница с късмети+ Късмети за баница
Новогодишна баница с късмети
Баницата се приготвя от пластове тестени кори с различна плънка. Съществуват няколко различни варианта на баницата. Според това, как са подредени пластовете баница тя може да бъде вита или наложена, а според вкуса баницата бива сладка и солена.
Въпреки различните вариации на баницата, най-разпространената рецепта за баница е тази с плънка от яйца и сирене. В миналото баницата е присъствала на българската трапеза почти на всеки празник.
В наши дни баницата е сред любимите ястия на малки и големи.

По традиция на новогодишната трапеза слагаме и любимата баница с късмети. Баницата с късмети се приготвя по вашата поверена рецепта, като се добавят и късметите.Поставят се толкова хартиени късметчета, колкото е и броят на хората на трапезата. Във всяко парче баница трябва да има различен късмет. Поверието разказва, че късметът, който е в парчето, което сме си избрали ще бъде нашият късмет през новата година.
Най-често срещаните късмети са здраве, късмет, любов и пари. За по-разчупена атмосфера на празника съществуват и различни вариации като нова къща например, нова кола, нова работа и т.н. Задължителен късмет в баницата е и парата, която се слага само в едно от парчетата. Стойността й не е важна. Важно е да ви се падне. Смята се, че този, който избере това парче ще бъде най-богат през следващата година.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории