Последни Рецепти
Последни Статии

Проблемите в стомашно-чревния тракт

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Психотерапия на… стомаха
Проблемите в стомашно-чревния тракт имат и своята психогенна основа.

Причините за възникването на стомашни проблеми са свързани не само с неправилното хранене, честата употреба на алкохол, тютюнопушенето, прекараните инфекциозни заболявания, натравянията, последствията от продължителната употреба на антибиотици, а също и с редица психични заболявания.

Стресът, продължителните емоционални и физически натоварвания – синдромът на хроническата умора, депресията, страховете и синдромът на безпокойство също са предвестници на стомашни заболявания.

Язвата на стомаха и дванадесетопръстника се среща преди всичко при мъжете в тяхната най-работоспособна и активна възраст – от 20 до 50 години.
Тя може да бъде психогенна или пък предизвикана от приемането на лекарства и алкохол. И все пак, главната причина са стресовите натоварвания.
Стресът засилва секрецията на стомашния сок, който продължително време действа върху лигавицата на стомаха, дванадесетопръстника и долната част на хранопровода.
Днес медицината изповядва комплексния подход при лечението на всички болести. Само таблетките и лекарите-гастроентеролози не са достатъчни. Методиката на емоционално-физическото саморегулиране повишава общия имунитет, укрепва защитните сили на организма, позволява да се противостои на причинителите на инфекции и по-лесно да се оздравява след тяхното въздействие върху стомашно-чревния тракт.

Пациентите, посещаващи психотерапевт, се възстановяват по-бързо след хранително натравяне, избавят се от хроничния запек, който, заедно с редица други фактори, води до образуването на хемороидни възли. Психотерапията без лекарства е в състояние да отстрани симптоми като дисбактериоза, повишено газообразуване, киселини в стомаха.

Не трябва да се забравя и ролята на витамините. Сами по себе си , приемани без оздравителна психотерапия, те не се усвояват достатъчно, тъй като естествената способност на организма към тяхното усвояване е намалена. Причините за това могат да са различни. Най-разпространената е масовата дисбактериоза – тя е налице при 80% от хората независимо от възрастта и пола. Не са достатъчни и бифидосъдържащите препарати. Именно психологическата работа с пациента, възстановяването на неговата собствена система за психическа саморегулация позволява да се върне на организма способността пълноценно да усвоява витамините, които са така необходими за нормалната жизнена дейност.
Много лекари-психотерапевти използват в своята практика витамините С, Е, В1, В2 и фолиева киселина, като дозите се определят индивидуално.

здраве.bg

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized