Последни Рецепти
Последни Статии

Трапеза за Благовещение

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Трапеза за Благовещение
На обредната трапеза на Благовещение, тя е постна, но богата, за пръв път се поднасят пресни зелени растения – лапад, коприва, спанак или киселец, за да потече в тялото на човека “нова кръв”.

Традиции за Благовец

Празникът е бил празник на майките и децата, на учениците, празник на бъдещите майки. Макар да е Велик пост, паради голямата празничност, на Благовещение може да се яде риба.
Приготвят се рецепти риба (печена или варена), пити и лучник.

Питка Блага вест
Питка Блага вестКрасива празнична пита за Благовещение

pitka med
Ива Бисерова И както повелява традицията за Благовещение,питката с меда беше изядена с голяма наслада

На този ден, девет месеца преди рождеството на Христос, на Богородица се явява архангел Гавраил. Той й съобщава, че ще стане майка на сина Божий. Тази хубава блага вест дава и наименованието на празника -¬ Благовещение.
Затова това е и ден на майката у нас.

sv bogorodica prolet

В народните представи Благовещение, Благовец, Благовещене, Благоец се свързва с идването на прелетните птици и пробуждането на природата.
След Благовец, всеки гледа да излиза от къщи с пари в джоба, та ако го закука кукувицата, да бъде през цялата година сит и богат. По броя на куканията на кукувицата се гадае колко години ще живее човек. Вярва се, че ако някой види най-напред щъркел, който не лети, а лежи или ходи, няма да има късмет през годината.
На този ден се извършват дейности, свързани със символиката на празника. Сеят се зеленчуци и се присаждат плодните дръвчета, за да са благи, “плашат” овошките, които не дават плод, бележат агнета и ярета. Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите, за да събират мед.
Вярва се, че на Благовещение и най-силната отрова губи своята сила.
Според поверието на този ден излизат самодивите и самовилите. “Събуждат се и излизат от дупките” змиите и гущерите.
В тази връзка се изпълняват редица обредни действия, които според народните вярвания имат предпазваща и прогонваща сила. Преди изгрев хората палят огън на едно или на три места или по всички ъгли на двора и слагат говежда тор да пуши и прогонва влечугите. Деца и възрастни удрят тенекии и звънци и с тичане обикалят двора и къщата. Тези действия са съпроводени с изричането на специална словесна формула: “Бягайте, змии и гущери, днеска е Благовец”. Прескачат огъня за да не ги хапят змиите през лятото

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории