Тримона
Добави към моето меню
Българското кисело мляко “TRIMONA”, което се произвежда в САЩ стигна до финала на конкурса “Произведено в Америка”. Така американците научават за уникалното българско кисело мляко. Кисело мляко е познато в света, но много често популярно като гръцко кисело мляко или гръцки йогурт.
Каква е разликата между българско и гръцко кисело мляко?
Разликите са две, гръцкото кисело мляко е една идея по-гъсто и с много по-добър маркетинг. Това, която отличава българската закваска за кисело мляко от тези използвани в другите страни при производство на кисело мляко, е че при българската съществува трайна симбиотична връзка между Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Именно на тази симбиоза се дължи различието между вкуса и аромата на българското кисело мляко сравнено с кисели млека произведени извън България.
В Ню Йорк върви онлайн гласуване за най-добър продукт на пазара в града. Един от състезаващите се продукти е българското кисело мляко „Тримона“. То има номинация за кулинарното предаване на Марта Стюърт за оригинални хранителни продукти.
Човекът, който прави „Тримона“ се казва Атанас Вълев, който пристига в САЩ преди 23 години, като нямал и идея, че ще се занимава с производство на кисело мляко:
Беше просто хоби. Като всеки българин, който отива надалеч и се установява да живее в чужбина, си носи родната закваска, за да започне да си прави хубаво българско кисело мляко, което трудно се намира в местните магазини. Сега вече се намира.
„Тримона“ идва от Тримонциум – старото име на Пловдив. Просто като символ на пловдивчани, казва Атанас Вълев, който е от града под тепетата.
Обяснява, че най-важното, за да правиш хубаво кисело мляко в Ню Йорк е да намериш подходящия източник на качествено прясно мляко: Оттук нататък идва и тайната на компанията, закваските, които използваме и как те са смесени, самият процес на ферментация.
Фирмата на Атанас Вълев зарежда с кисело мляко една от най-големите вериги за био продукти в САЩ.
Българското кисело мляко е почти неизвестно в Америка, казва още той: За мое учудване, когато започнах да правя промоциите на млякото във веригите магазини, хората поглеждаха и питаха: „Българско кисело мляко? Какво е това? С какво е по-различно от гръцкото?“. Точно това е нашата цел сега – да обясним на хората, че България, всъщност е призната като люлка на киселото мляко.
Участието в шоуто на Марта Стюърт ще донесе голяма популярност на продукта. Българското кисело мляко може да бъде подкрепено онлайн на сайта на предаването www.marthastewart.com/americanmade.
Всеки, който желае, може да гласува най-много 6 пъти на ден до 13-ти октомври. Победителите ще бъдат обявени на 17-ти октомври.
Източник БНР