Последни Рецепти
Последни Статии

Розовото масло е защитена БГ марка в ЕС

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Розовото масло стана защитена БГ марка в ЕС
Европейската комисия съобщи, че е утвърдила наименованието “Българско розово масло” като част от списъка със защитени географски обозначения.

Българската роза е един от символите на България. Българската роза присъства в кулинарията.
Сладко от рози
Мед с рози

rozovo maslo 1

Отбелязва се, че качеството на това масло е осигурено от спазването на изискванията розовите цветове да бъдат обработвани не по-късно от 10-15 часа, след като са били откъснати. Около 3500 кг розов цвят са необходими за получаването на един килограм масло, пояснява комисията.

roza rugosa

В описанието на продукта се посочва още, че беритбата се извършва в период от 20-30 дни и изисква особени условия – да бъде преди зазоряване, да обхваща цветове с поне едно отворено венчелистче, да не бъдат повреждани стеблата и клоните на растението. Особените и отличителни характеристики на българското розово масло са богатият му и траен мирис, бледият жълто-зелен цвят, равномерното съчетание от летливи съставки и въглеводороди, се пояснява в мотивите за решението.
rozovo maslo
Комисията отбелязва, че българското розово масло се използва в производства по света, след като бъде добито в Розовата долина. Уточнява се, че списъкът със защитени географски обозначения съдържа над 1200 изделия.
В списъка със защитени продукти на ЕС като родни марки вече фигурират Горнооряховския суджук, филе „Елена”, луканка „Панагюрска” и роле „Трапезица”.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории