Туршия от чесън
Добави към моето меню
Туршия от чесън
Продукти за 1 буркан, 400 мл
Глави чесън, млечен
1 стрък естрагон
1 парче лимон
4-5 зърна чер пипер
За саламурата:
1/3 ч.ч. оцет
2/3 ч.ч. вода
Сол на вкус
Начин на приготвяне:
• Ако е от градината – чесънът се вади от земята, Изважда се чесновия лук от земята,когато са почти пожълтели листата. От пазара се купува млечен чесън.
• Чесънът се изчиства и се отделят скилидките.
• В буркан се слага едно стръкче естрагон /за аромат/,едно парченце или шайба от лимон /с кората/, 4-5 зърна чер пипер.
• Прави се саламура от оцет,сол и вода,като съотношението на оцета и водата е 1/3 и 2/3. Солта на вкус. Саламурата се вари,охлажда се и се заливат буркани.
• Затварят се бурканите с капачките,обръщат се надолу и след окончателно изстиване се прибират в мазата.
Вариант: може да се приготви и с копър, вместо естрагон. Може да добавите и джанки.
По идея и снимка на Райка Йорданова