Туршия Зеленчуци за зимата
Добави към моето меню
Зеленчуци за зимата
Проверена и вкусна рецепта за зимнина от руската кухня
Продукти за 6 буркана по 1,5 л или 11 буркана тип Омния
Домати, по-малки на размер, може и чери домати
Кромид лук
Скилидки чесън
Чушки
Люти чушлета
Скилидки чесън
Корнишони
Тиквички
копър
за маринатата:
4,5 л вода
1 ч.ч. захар (200 г)
2 с.л. сол
200 мл оцет, 9%
дафинов лист
Черен пипер зърна
Начин на приготвяне:
Да приготвяш зимнина е като да правиш козунак за Великден – или го правиш всяка година и ти доставя удоволствие или се боиш от провал и си намираш оправдания. Ако решите да приготвите зеленчуци за зимата, тогава опитайте и ще разберете, че е просто.
По тази рецепта майка ми е приготвяла домати, с чесън и люти чушлета, докато не се решила да приготви такова асорти. От тогава не консервираме само домати. В рецептата няма точни пропорции, защото те зависят от вашите предпочитания, вкус и зеленчуците с които разполагате. Важна е маринатата.
Сместа се получава 9 литра и ще са ви необходими буркани – 3х3 л, 9х 1 л, 6х1,5 л или 11х800 мл.
Сложите да врат 2 тенджери от 5 л с вода всяка да врат. В тенджера налейте 4,5 л – това ще бъде разсол, марината и я поставете на слаб огън. В нея се поставят подправките и трябва да заври за няколко минути сместа.
Зеленчуците се измиват. Нарязват се. Във всеки буркан се слагат няколко скилидки чесън, клонка копър, няколко корнишона, няколко домата, парчета тиквичка, кръгчета кромид лук, камби люти чушлета, може и няколко розички карфиол.
Вземете един буркан пълен със зеленчуци и залейте с гореща вода за около 1 мин. Излейте водата и отново залейте с гореща вода, като оставите около 5-7 мин за да се бланшират леко зеленчуците, след което излейте водата. Сега напълнете буркана до ръба с маринатата.
Маринатата трябва да е гореща и буркана да се затваря веднага с капачка.
Поставете бурканите с капачките надолу докато изстинат.
Съхраняват се на хладно място.
Източник: http://rozmar.in/