Тутманик по търновски
Добави към моето меню
Тутманик по търновски
рецепта Magdalena Maloir
Продукти
1 ч.чаша прясно мляко,
1/2 кубче прясна мая,
1 ч.лъж. захар,
2 яйца,
1 суп.лъж. сол,
1суп.лъж. олио,
1 суп.лъж. оцет,
5 ч.чаши брашно,
200-250 г краве сирене,
зелени подправки, според вкуса (аз използвах пресен риган, но може див чесън или мащерка).
Приготвяне
В леко затопленото прясно мляко, се разтварят маята и захарта, с щипка брашно. Разбиват се яйцата и към тях се добавя сместта с маята, която се е надигнала. Прибавят се олиото и оцета и към тях, на части, пресятото със солта брашно. замесва се меко тесто, което се намазва с олио и се покрива с кърпа. Тестото втасва до удвояване на обема си . Разделя се на 3 топки, които се разточват във форма на правоъгълник. Всеки един се намазва обилно със смес от олио и маргарин, поръсва се с натрошено сирене и подправките и се навива на руло.То се нарязва на парчета с дебелина 2-3 см. Парчетат се подреждат (не много плътно) в кръгла тава. Тутманикът втасва още 1 час. Намазва се с жълтък от 1 яйце и 1 суп.лъж. прясно мляко и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна (30-40 минути).