Последни Рецепти
Последни Статии

Грозде и кулинария

Добавено в Готварски техники, Плодове

Добави към моето меню

Гроздето е сочно, вкусно, сладко … Едва ли някой може да остане равнодушен към чепка грозде, с аха да се напукат от зрелост кехлибарени зърна
Гроздето това е и домашната ракия, виното, което правим, сянката на асмата в двора …

Много се говори за ползата от червеното вино, дължащ се основно на веществото ресвератрол – мощен антиоксидант, който възпрепятства развитието на рак, заболявания на сърдечносъдовата и нервната система. Но това е продукт, който не се появява в процеса на правене на вино, а се съдържа в люспите на червеното вино.
Аналогично стоят нещата с антоацинин (в червеното грозде), както и катехини в бялото грозде.

grozde belo rupel

Всеки от нас е чувал и може би употребява фразата „манджа с грозде“ (тя има малко негативен смисъл) Да видим как използваме гроздето в кулинарията и какво приготвяме с него
Лозови листа и сарми направени с тях
– Стафиди – това е един от най-популярните продукти, които използваме когато правим козунак, домашни бисквити и сладки, добавяме ги в кексове
– Гроздето може да се добавя и в различни рецепти
Торта с грозде
Кейк с грозде

grozde cherno pix

С какво грозде да готвим
Има много сортове грозде, но тези които съдържат повече танин са основно за производство на вино (винени сортове)
Сладките и сочни сортове са тези, които се използват в кулинарията, освен това запазват формата си при готвене и не се пука ципата – мускат е подходящо за салати и комбинации със синьо сирене.
Червените сортове са подходящи за комбинация с месо. Не се нуждае от голяма термична обработка, достатъчно е да се загрее само.
Сортовете със семки са по-ароматни от тези без – стафидени сортове.
Бяло грозде може да се комбинира с риба и морски дарове, както и в сладкиши.

Гроздето присъства на нашата трапеза от средата на август до зимата, докато го има или сме запазили гроздовете.
Гроздето се съхранява в хладилник, като 30 мин преди консумация се изважда, защото при стайна температура ароматът е по-силен.
На село на хладно и проветриво място в касети и закачени гроздове на дървен прът можеха да дочакат до коледа и да присъстват на празничната трапеза.
Някои от най-известните български сортове грозде са Болгар, Брестовица, Русалка, Велина и които сполучливо се отглеждат у нас Хамбургски мискет и Кардинал.

Речник
Антоцианин
Катехини – полифенолно съединение, което се явява силен антиоксидант
Ресвератрол е полифенолен фитоалексин – това е естествено съединение, което се намира в люспите на червеното грозде, в някои билки, в боровинките и дори във фъстъчените люспи. Естественият начин за набавяне на ресвератрол е чрез консумация на храни, в които се съдържа и/или чрез прием на млади червени вина.
Танините са стипчивата и горчива група от вещества, които се намират в семките и ципата на зърната. Придават на виното приятна стипчивост, танините придават и голям стареещ потенциал на виното, като забавят окислението.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории