Тутманика на Донка
Добави към моето меню
Тутманика на Донка
Рецепта споделена от Donka Arnaudova
Продукти
500 г брашно
1 ч.л. сол
1 яйце
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
½ кубче мая (20 г)
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.л. захар
За заливката
100 г краве масло
50 мл олио
3 яйца
250 г сирене
Начин на приготвяне
• Маята се слага да шупне с 1 ч.л. захар и 3-4 с.л. брашно и топлото мляко
• Брашното се пресява. Прави се кладенче и се слага шупналата мая. Замесва се меко тесто и се оставя да отпочине за 30 мин загънато с мека кърпа
• Разделяме тестото на три части
• Разтапяме кравето масло и смесваме с олио
• Разбиваме яйцата и добавяме към тях натрошеното сирене
• Разточваме първата част от тестото, намазваме с масло и поръсваме с част от сместа от яйца и сирене
• Слагаме отгоре втората част от тестото, разточена, мажем с масло и поръсваме смес яйца и сирене
• Слагаме и последния лист тесто, намазваме с масло и слагаме останалата част от сместа от яйца и сирене
• Навиваме на руло. Нарязваме на парчета с дебелина 2 см и редим в тава с отрязаната част нагоре
• Оставаме тутманика за около 30 мин на топло да втаса.
• Печем на средна фурна на 200 градуса до готовност