Последни Рецепти
Последни Статии

Тутманик на баба

Добавено в Българска кухня, Хляб, питки

Добави към моето меню

Тутманик
По стара семейна рецепта. Другото име под което може да се срещне е тутманик на бурми. Малко спорно е дали името е тутманик или пита със сирене, но ви уверявам, че е много вкусно

тутманик

Продукти
200 мл хладка вода
200 г кисело мляко (1/2 кофичка)
1 яйце
Щипка сол
1 ч.л. захар
2-3 с.л. олио
Брашно около 650-700 г
½ кубче мая
За плънката
50 г краве масло (свинска мас)
200 г сирене
1 яйце

Рецепта за тутманик
• Хладката вода, 1 с.л. захар, щипка сол, 2-3 с.л. брашно и ½ пакетче мая се смесват и се оставя да шупне за около 15 мин
• Към сместа се прибавя киселото мляко, разбитото яйце и пресятото брашно
• Замесва се меко еластично тесто, като накрая се прибавя и олиото
• Тестото се загъва с мека кърпа и се оставя за около 40-60 мин да втаса
• Разделя се на 3 еднакви топки, разточва се една кора, големината е около формат А3, намазва се леко с краве масло и се поръсва от плънката. Отгоре се слага още една кора,намазва се с масло поръсва се с плънка. Така се постъпва и с третата кора
• Навива се на руло. Реже се на около 9-10 парчета, които се редят в намаслена тава

тутманик на бурми

• Поставя се във фурната включена на 50 градуса, докато се удвои обема

тутманик на баба

• Пече на се 190 градуса по златисто
• Поднася се с кисело мляко. Хубаво е, че парчетата се отделят едно от друго.

Да ви е вкусно!
Това е вариант за семейна закуска през почивните дни, но домакинята трябва да стена 2 часа преди другите за да ги изненада с нещо вкусно

тутманик закуска

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории