Глювайн
Добави към моето меню
Глювайн
Ако Коледа и коледното настроение има аромат това е на греяно вино и на меденки и джинджифилови бисквити.
Картина с много светлини, в големия град с Коледни базари, картина сред природата с тишина и бял безкраен сняг. Но ароматът ще е същия
Чашите за греяно вимо на Коледен базар в София, пред Народния театър
За да приготвите Глювайн, греяно вино са необходими
Литър червено вино
2 с.л. (кафява) захар
1 ябълка (може и дюля)
Кора от портокал
Кора от половин лимон
Пръчка канела
Няколко (3-4) карамфилчета
Рецепта за глювайн
• В чайник или тенджера се слага захарта, налива се виното
• Добавя се нарязаната ябълка (и/или дюля), почистените кори от цитрусови плодове – лимон, портокал, мандарина – може да добавите и цитрусов плод нарязан на парченца
• Добавят се и подправките
• Виното се загрява на тих огън, като се довежда до завиране, но не и да кипва
• Огънят се намаля до миниум и виното се оставя около час да се ароматизира
• Преди да се налее в чашите се прецежда. Тогава може да се добави парче лимон
Греяното вино (Gluhwein) е свързано с немските и австро унгарските традиции – задължителен елемент на Коледните базари – във всеки град на Германия, във Виена на Коледния базар пред кметството, в Будапеща на Коледния базар на главната туристическа улица Ваци или на коледния базар в София.
Името идва от немски gluhender Wein, което означава пламтящо вино или греяно вино
В какви чаши да се поднесе глювайн?
На Коледните базараи глювайн се поднася в керамични или порцеланови чаши на които има коледно пожелание на съответния език и много често може да си тръгнем с тях като сувениер
У дома можем да поднесем глювайн в порцеланови чаши или такива от термоустойчиво стъкло
На празничната маса у дома слагаме фондю и има плоча на която стои съда с глювайн, топлината на чаените вещи го поддържа топло, в малка тенджера и се сипва с черпак в керамични чаши.
греян ябълков сок – предимството – не съдържа алкохол, но стопля и ръцете и духа и тялото. Много ароматно. снимка на Коледен базар в Будапеща