Последни Рецепти
Последни Статии

Тутманик плетен

Добавено в Наши гости, Тестени ястия и прибавки

Добави към моето меню

Тутманик плетен
рецепта споделена от Дани Радева

тутманик
Продукти
250 мл прясно мляко
20 г мая
½ с.л. сол
½ с.л. захар
2 яйца (1 жълтък е за намазване на тутманика)
5-6 с.л. олио
600 г брашно, около
1 с.л. масло за намазване
200 г натрошено сирене

Рецепта за плетен тутманик
• В затопленото мляко се слага маята, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар и оставете да шупне
• В голяма купа сложете пресятото брашно и направете кладенче и добавете сместа с маята, яйцата (без 1 жълтък) и олиото
• Замесете меко тесто, оставете да втаса на топло, докато удвои обема си
• След това разделете на две части и всяка разточете на кръг с големина около 30-32 см, малко по-малки от тавата в която ще се пече (тавата е с диаметър 34 см)
• Сложете едната кора върху хартия за печене и намажете хубаво с олио. Поръсете с натрошено сирене
• Разточете и втората кора и я положете върху първата. Притеснете по краищата с пръсти за да може хубаво да залепнат
• Сложете в центъра чашка с диаметър 3 см, нарежете на 16 парчета, като торта, като нарезите започват от чашката и стигат до края на кората
• Всяко парче се повдига леко и се усуква два или три пъти, след което се оставя обратно върху хартията
• Повтаря се с всички парчета, като леко се застъпват краищата
• Покрийте тутманика с кърпа и оставете на топло да втаса, като сте го преместили заедно с хартията за печене в тавата и сте махнали чашката
• Намазва се с разбит жълтък и 1-2 с.л. олио. По желание се поръсва със сусам
• Пече се на средна фурна на 180 градуса до готовност
• След като е изпечен и изваден от фурната, още топъл, го намажете с масло.
Става страхотен тутманик

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории