Последни Рецепти
Последни Статии

Имен ден Юлия

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Имен ден Юлия
На 16 юли имен ден празнуват тези, които носят имена Юлия, Юлиян, Юлияна.
Според народните вярвания днес е вторият ден от т.нар. Горещници.

ulia

На тази дата Българската православна църква почита паметта на Св. мъченица Юлия девица. Легендата разказва, че Юлия е родена в Картаген и произхожда от знатно, християнско семейство. Когато персийците покорили града, те отвлекли много хора. Юлия, въпреки че по това време била невръстна също попаднала между пленниците. Купил я търговец от Сирия и той дълго време се опитвал да я откаже от вярата й, но Юлия не се отрекла от Христос.
Смъртта й настъпила, когато придружавайки господаря си, св. Юлия попада на остров Корсика по време на езически празненства. Девойката категорично отказала да участва в техните ритуали, затова била подложена на унижения и жестокости – мъчителите й решили да я погубят, така както юдеите били разпънали Христа, затова направили кръст и на него разпнали мъченицата. На кръста Юлия предала Богу душата си. Това станало през ІV век.

sveta ulia 1

От друга страна Юлия е женски вариант на латинското име Юлий, което означава къдрокоса, с буйна къдрава коса.
16 юли се свързва и с името на император Гай Юлий Цезар. Латинското название „юлиус” определя и месеца като посветен на Юлий Цезар (101-44 г. пр. Хр.). Родът на Юлиите се смята за един от най-старите в Древен Рим. Днес празнуват и съименниците на императора.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории