Последни Рецепти
Последни Статии

Храни, повишават умствените способности

Добавено в Готварски статии

Добави към моето меню

Червени боровинки
Научното издание Psychology Today публикува статия посветена на хранителните продукти, които допринасят за увеличаване на умствените способности. Учените достигат до извода, че продуктите, полезни за сърцето, са полезни също така и за мозъка и болшинството от тези продукти могат да се видят на празничната маса.
borovinka-chervena
Изследователите смятат, че червените боровинки в най-голяма степен подпомагат развитието на умствените способности при хората. В тях се съдържа голямо количество антиоксиданти, които взаимодействат със свободните радикали на кислорода. Тези радикали произвеждат холестерол, които не само е вреден за сърдечно-съдовата система, но е виновен и за влошаване на паметта и работата на опорно-двигателния апарат с напредване на възрастта. Изследванията върху плъхове показват, че диета, с основен компонент червените боровинким, води до подобряване на паметта и до по-балансирана работа на опорно-двигателния апарат при по-възрастните екземпляри.

Къпини
Те притежават същите свойства както и червените боровинки, но при тях антиоксидантите са по-малко. За сметка на това обаче при къпините има вещества, които подобряват зрението.
kypini

Третото място си поделят цвеклото и зелето
Веществата, съдържащи се в тези зеленчуци, разрушават ферментите, които в голяма степен водят до развитие на болестта на Алцхаймер и снижават когнитивните финкции.

Риба богата на омага-3 мазнини
Тлъсти риби, като сьомгата, сардината и херинга съдържат киселини, които също разграждат вредните ферменти. Изследванията показват, че ако един път в седмицата се консумира някой от тлъстите видове риба, това помага в значителна степен да се намали вероятността от развиване на болестта на Алцхаймер.
salmon

Спанак
Почетното пето място в рейтинга на “умните” храни заема спанакът. Специалистите установяват, че спанакът забавя появяването на проблеми с нервната система, вследствие остаряването на организма и възпрепятства възникването на нарушения в опознавателните способности.
spanak

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории