Последни Рецепти
Последни Статии

Юнашка рибена чорба

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

На 6 декември, Никулденм над 2 хиляди порции рибен курбан ще бъде приготвен на живо в квартал Долно Езерово в Бургас.
Организатор на голямото готвене е академия „Кулинарен историк“ от фондация Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство ”. Трима готвачи пристигат от София на 5 декември и започват подготовка на продуктите. 11 доброволци ще помагат при приготвянето и раздаването на рибената чорба.

Юнашка лютеница в Копривщица бе приготвена в тази тава.

unashka tava riba

Юнашката рибена чорба ще бъде сготвена в дълбока тава, която е най – голямата на Балканите. Уникалният съд тежи 275 кг, направен е от медицинска стомана и в него се побира тон и половина храна, разказа председатилят на акедемията Ангел Ангелов. В курбана ще бъдат сложени 160 кг риба, като ще има шаран, лин, сом и толстолоб. Ще бъдат добавени и големи количества зеленчуци – зелени и червени чушки, картофи, лук и различни подправки.
Рецептата, която ще използваме, е от няколко региона, ще комбинираме рецепта от Троянско за чорба с речна риба и други тайни, споделени от рибарите от Ахтопол. Искаме да съберем около огъня и около традициите и кулинарните спомени повече хора, а емоцията е неповторима, каза още Ангел Ангелов.

Същинското готвене ще стартира на 6 декември в 8.30 ч. пред сградата на читалище „Просвета“ в кв. Долно Езерово. Първите 1000 души, които ще опитат от рибената чорба, ще получат и люспа от шаран, по стародавна традиция, за повече пари и късмет през новата година.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории