Последни Рецепти
Последни Статии

Градско земеделие

Добавено в Любопитно, Цветя и градина

Добави към моето меню

Що е това градско земеделие?
Това не е нещо ново. Винаги е съществувало, в една или друга форма във всеки град в неговото историческо развитие. Например ако се разгледат фотографии на София от началото на века, може да се види и разбере, че 1/3 от територията на града в началото на века е била заета от бостани – градини, в които са се отглеждали плодове и зеленчуци за прехрана.
Кратко казано – Градско земеделие (Urban Farming) – това е градина в междублоковото пространство или на терасата.

krastavici pixabay

Градско земеделие в София – къде, кога, как?
Днес, това е трудно да си го представим, защото София е един презастроен град, с много мръсен въздух, с паркирани в зелени площи и по тротоари коли. Например ние живеем близо до Орлов мост, в нещо като продължение на Борисовата градина – при нас има много свирчовина, вишни, череши, смокини, черници… но плодовете на овошките не бива да се берат, защото въздухът е изключително мръсен. Това не означава, че няма рози, лавандула и много още цветя или че на терасата не се отглеждат билки и подправки.
Необходимо условие за да има градско земеделие е чистотата на почвата, въздуха и водата.

В София могат да се отглеждат плодове и зеленчуци, без да се обработвани и напълно био – както е модерно напоследък. Как и къде се случва всичко това в София и възможно ли е наистина научаваме от Никола Бончев, който е организатор на Urban Farming – Sofia.
Това се случва в градината в Разсадника на озеленяване в Дружба.

domati razni
В средата на август 2016 г. – в градината първите домати от сортовете: тигрела, идеал, сан марцано, смърф, черен принц, етиопско черно, рейсе, жълто чери и тигров :) Общо посадени 32 сорта домати, всеки с много специфични вкусови, ароматни и консистентни качества – трудно или почти невъзможно откриваеми на софийските пазари! photo: Urban Farming-Sofia

Целта, която си поставя е тази инициатива да получи легална форма на съществуване, за да може да се развиват различни форми на социална култура:
– да се отглежда чиста храна за прехрана
– Да има място за срещи, за социални дейности
Площ от 15 ха, която да бъде използвана за социално предприемачество.

Мисля си: Не знам за какво и как се използва площта на Разсадника на озеленяване в Дружба. Това, което знам, че озеленяването и производството на посадъчен материал е сериозен бизнес. Минават новини за търгове за озеленяване на Софийска община и е грехота, вместо да се произвеждат цветята, които виждаме в парковете, се купуват при завишени цени.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории