Последни Рецепти
Последни Статии

Как да сварим яйца

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Как да сварим великденски яйца

Приготвянето на червените яйца за Великден е ритуал, който се предава в семейството и има своите характерни моменти
Приготвянето на червените яйца започва с това как да ги сварим без да се напукат черупките при варенето и жълтъка да не посинее.

Яйцата трябва да са със стайна температура. Ако са съхранявани в хладилник трябва да се извадят и за няколко часа да се оставят в стаята да се темперират
Измийте ги много хубаво. Купешките яйца може и да имат печат – него може да махнете също.
Трябва да изберете подходящ съд в който да сварите яйцата – в зависимост от броя на яйцата подберете съд в който да бъдат максимално прилепнали едно към друго. За да не се напукат пор варенето можете да използвате мрежа за варене, метална кошничка или да постелите кърпа на дъното на съда.
В съда се налива толкова студена вода, колкото да покрие яйцата и да остане един пръст (няколко см) вода отгоре. Не трябва да ги заливате с гореща вода.

Практика е да се добавя сол във водата – около 1 с.л. – тя също предпазва от напукване. Може да се добави и 1 с.л. оцет – за по-лесно обелване на черупките на сварените вече яйца.

Температурата на варене на яйцата е също от значение. След като водата кипне, заври, котлона трябва да се превключи на по-ниска степен. Хубаво е яйцата да се сварят на тих огън.
Сварените вече яйца поставете под студена течаща вода, за около 1-2 минути, докато изстинат.
Друг важен въпрос е колко време е да ги варим. За здрав, вкусни великденски яйца, които да издържат няколко дена е достатъчно да ги варите 8 минути. Продължителното варене и преваряване на яйцата се отразява на вкусовите им качества и белтъкът става жилав.

velikdenski ajca

Попитахме нашите читатели как варят яйцата за Великден без да се пукнат? – това са някои от отговорите
Ирина Христова Трябва да са стояли на стайна температура.Също съм чувала и кърпа на дъното на съда,но винаги има пукнати.
Мая Лучева Трябва яйцата да със стайна температура,да добавим оцет при варенето.Преди да ги сложа на котлона ги слагам в една мрежичка,хем по малко се чупят,хем по лесно се изваждат…и се варят на слаб огън.
Теменуга Пенчева Винаги съм се питала защо се слага оцет при варене на яйца? По принцип яйчените черупки се разтварят в киселина. Аз не слагам оцет ,измивам добрe яйцата, подреждам ги в съда, в който ще ги варя, заливам ги със студена вода и ги слагам на котлона. Когато водата заври, изключвам котлона, захлупвам тенджерата и след 15 минути имам перфектно сварени яйца с жълто-оранжеви жълтъци, а не синьо- зелени .Оцет слагам когато ги боядисвам, за да хване по-добре боята.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized