Великднски яйца с естествени бои
Добави към моето меню
Боядисване на великденски яйца
с естествени бои
За да се получи тази статия са ползвани два източника как баба ми боядисваше яйца, винаги правеше и с готови бои, на село така (може би и до днес се казва, когато нещо е хубаво, че е като купешко) и една илюстрация на руски в която има събрана много информация.
С баба ми правехме следното
отвара от коприва за много зелени яйца
отвара от люспите на кромид лук за топли оранжеви багри
Добавяхме и от купешките бои и ставаха много шарени и весели яйца. Ето как може да направите много шарени яйца за Великден като използвате само естествени оцветители.
Как да боядисаме великденски яйца с натурални бои
някои идеи са практични, други трудни за реализация
Великденски яйца могат да се оцветят с естествени бои като се използват следните продукти
жълто – люспи от лук
светложълто – сварена отвара от кора на лимон или портокал
зелено – коприва
червено – цвекло червено
виолетово – червено зеле
светловиолетово – отвара от люспи на червен лук
кафяво – отвара от кафе
Светло червено, розово – червено цвекло, череши, къпини
Червено – червено цвекло
една глава червен цвекло по-малка се нарязва на ситно, залива се с вода и се оставя да се оцвето. Добавят се яйцата, като трябва да има толкова вода, че да ги покрива един пръст отгоре и се сваряват така яйцата като се добави 1 ч.л. сол и 1 с.л. оцет.
Тъмно оранжево до светло кафяво – листа от сух кромид лук – яйцата се завиват в люспите лук, поставят се на дъното на съда, заливат се с нужното количество вода, добавят се 1с.л. оцет и 1 ч.л. сол. Варят се до готовност – около 8 мин от завирането на водата.
Кафяво – яйцата се варят в черен чай или кафе в продължение на 20 минути на тих огън.
Светло жълто – настъргана лимонова кора или лайка – приготвя се отвара в която се сваряват яйцата лимони се вари в 1 л. вода заедно с яйцата за 20 минути.
Оранжево – може да се получи с подправки – шафран, чили на прах, разтворени във водата в която се варят яйцата
Синьо – нарязано прясно червено зеле – вари се до оцветяване на сместа. като се охлади се добавят яйцата и се сваряват.
Тъмно синьо – яйцата се варят в домашно червено вино – в съотношението с вода е 1:1, като се добавя 1 с.л. оцет и сол.
Зелено – спанак, магданоз или коприва се залива с 2 л вода и се вари до оцветяване на сместта. След като сместа се охлади се добавят яйцата и се сваряват.
Когато яйцата се варят заедно с оцветител – природен, за да се получи по-тъмен и наситен цвят яйцата се оставят докато изстинат в разтвора. Така може да се получат яйца с различна яркост на багрите.
След като се извади яйцето от една боя може да бъде потопено в друга боя за да се получи друг нюанс на оцветяване.
Боядисаните яйца се оставят да изсъхнат върху мека кърпа или кухненска хартия след което се намазват с олио.