Козунак рецепти
Добави към моето меню
Рано или късно всяка домакиня иска да приготви козунак. Още около Цветница се започва с репетиции за да се получи най-добрия вариант за Великден.
Тънкости има. Трябват и качествени продукти – брашно, яйца, мая, мляко, орехи, бадеми, стафиди, захар и много желание.
За приготвянето на домашен козунак има множество слухове и легенди
Истината е, че температурата на помещението, в което се приготвя козунак е от изключителна важност за крайния резултат. Трябва да е топло, около 30-35 градуса, както кухнята така и на продуктите.
Тайната как се прави козунак е пазена добре от този, който я е открил, предава се по наследство, от баба, от познат кулинар. Колкото и снимки и рецепти да видите, на вас може и да не ви се получи козунак на конци.
Ето някои от тайните
– Брашното трябва да се пресее, поне 2 пъти
– Мазнината при замесването се поставя половината в началото, а другата при доомесване на тестото
– След като втаса тестото хубаво се премесва докато не стане на шупли
– При добавяне на стафиди, боровинки или други сушени плодове, след като са били предварително напени с ром ги оваляйте в брашно за да не залепват тестото
– След като сте го сложили вече във формата за печене дайте му време отново да втаса
– Няма да излезе от формата, ако заема 1/3 от обема
– Печенето също си има тънкости, печете на средна фурна до готовност
– Ако случайно прегори отгоре остържете прегорялото и посипете с пудра захар, смлени орехи или филирани бадеми
И специално за тези, които искат да приготвят козунак събрахме на едно място рецептите за козунак. Всичките са правени, има снимки, някои са споделени, други са приготвени от нас. Има много и различни идеи, споделен опит. И мога само да кажа, че за този Великден ще има още, лично аз планирам един ден с дъщеря ми в кухнята, за нея ще е първи път и ще приготвим
Козуначени кифлички
Козуначено руло хармоника
Традиционен козунак, но във форма за кекс за да поставим в средата му букет с цветя от градината – това е нещо като наша традиция.
най-старата снимка на козунак, която открих, правена преди години
Рецепти за козунак
Козунак Вили
Козунак със сметана
Козунак с локум и боровинки
Козунак Мария
Бърз козунак
Виенски козунак
Домашен козунак Ели
За козунаците
Козунак в хлебопекарна
Великденски заек от козуначено тесто
Великденски козунак
Козунак “Венета”
Козунак с шоколад
Козунак със зайче
Козуначено яйце
Козунак на Донка в машина за хляб
Козунака на Гергана
Козунак с едно яйце
Козунак Великденска овчица
Сладък Зайо
Великденски венчета
Козунак на конци
Козунак с вишни
Козуначена пита
Козунак на Наталия
Козунака на Ваня
Козунак с машина за хляб
Козуначено цвете
Рецепти за козунак
Великденски венец – руло
Козуначено руло
Козунак
Рецепта за домашен козунак има и видео
Козунак по руски – кулич
Плетен козунак
Панетоне
Козунака на баба
за историята на козунака
Майсторският козунак се къса на конци