Великденски заек от козуначено тесто
Добави към моето меню
Великденски заек от козуначено тесто
рецепта Ева Налбантова
Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари
Великденски заек от козуначено тесто
Необходими продукти
козуначеното тесто, колко за 1 козунак, се разделя на топки големи като за тенис
около 1 ч.ч. плънка от ядки и сушени плодове, нарязани на ситно
дървени шишчета
Приготвяне
Всяка топка козуначено тесто се разточва и се слага плънка от сушени плодове и орехи.
Загъва се на руло.
По средата се оставя по-широко за да се оформи лицето (и плънката е там) и се краищата се прехвърлят за да се оформят ушите на заека.
Слагат се стафиди за очи и уста (в случая парче папая – червено) втасва, пече се и се забождат на шишче
А козуначеното тесто направих така :
5 яйца
1 и 1/2 ч.чаша прясно мляко
1 ч.чаша захар
1 ч.чаша разтопено масло
1 кг.брашно
мая (колкото кибритена кутийка)
настъргана лимонова кора или 1/2 шишенце лимонова есенция
стафиди
1 жълтък и 1 ванилия
Млякото се затопля и в него се разтваря маята. Добавят се 1 ч.л.захар и 2 с.л. брашно. Яйцата се разбиват с останалата захар. прибавя се маслото (3/4 чаша) и настърганата кора от лимон. Брашното се пресява и в него се прави кладенче, в което изсипваме маята и яйчената смес.
Замесва се тесто (за да не полепва по ръцете е добре да ги намажем с масло), намазва се с масло и се оставя да втаса на топло. Когато тестото стане двойно, намазваме пак с разтопено масло, в което е разтворена ванилията, и го разделяме на топки.