Последни Рецепти
Последни Статии

Великденският (Великият) пост

Добавено в Здравословно хранене, Празници

Добави към моето меню

През 2019 Великият пост, наричан още Света четиридесетница, започва от 11 март, понеделник, след Сирни Заговезни, които са на 10 март и продължават до 28 април 2019 г., когато е Великден. Той припомня за четирийсетдневния пост на Исус Христос в пустинята, въвежда в Страстната седмица и в най-светлия християнски празник Възкресение Христово.

post hrana 1

Според православната традиция постът е най-строг през първата и последната седмица, особено през Страстната седмица и на Разпети петък, когато не трябва да се приема нищо – като месни и млечни продукти, олио и алкохол. Първият ден, през който се разрешава консумация на риба, е Благовещение – на 25 март.

Шестата неделя /Цветница или Връбница/ е посветена на тържественото влизане на Исус Христос в Йерусалим в навечерието на еврейския празник Пасха.

Строгият пост не се препоръчва на болни, на малки деца, на възрастни хора, на бременни жени и кърмачки.
Великият пост не бива да се приема като диета. Той трябва да бъде свързан преди всичко и с помислите, като всеки се смири и се вгледа дълбоко в себе си.

Постът не е просто въздържанието от определени храни. Идеята на поста е чрез лишаване на тялото, да се смири душата. Смята се, че когато пости и се моли, човек се доближава до Бога.

Ето каква казва монахиня Силуана за поста в православната църква.
От православните християни се прилагат и следните видове пости:
1) Пълен глад (тримерене) от понеделник до сряда след Сирни Заговезни. Християнинът пребъдва през целия ден съвсем гладен.
2) Сухоежбина. През този пост се яде само хляб, зеленчуци, плодове, маслини и сухи плодове (орехи, смокини, стафиди и др.) Този пост се прилага на Чисти Вторник (вторникът след Сирни Заговезни), Велики Петък, Велика Събота, а които могат – и през други дни през св. Четиридесетница и (по-специално) през Великата Седмица.
3) Монофагия (хранене само веднъж на ден) Нарича се и една трапеза, понеже се позволява да се приготви (за деня) една трапеза. Постещият се храни само веднъж на ден, обикновено вечер. Монофагията се прилага в случаите на сухоежбина и когато се разрешава елей и вино. Не се забранява на християните, на които е възможно, да постят и повече. Аскетите са се хранили на всеки два или три дни. Мнозина от тях са стигнали до такива аскетически подвизи, че са се хранили само веднъж на седмица. Но това непременно след благословия на свещеник, защото сатаната може да хвърли християнина в гордост или да го доведе до смърт от прекалени и небогоугодни пости, за да го погуби.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории