Великденски венчета
Добави към моето меню
Великденски венчета
рецепта на Соня Шопова
Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари
Здравейте!
С удоволствие се включвам в конкурса “Да празнуваме заедно от Великден до Гергьовден”.
Изпращам ви 3 мои рецепти. Първото ми предложение е една рецепта, която съм научила от моята баба – “Великденски венчета”. Запомнила съм този прекрасен аромат, който се носеше, когато баба ги приготвяше.Освен тях, тя приготвяше традиционния козунак, козуначно руло и кошнички за всяко от 4-те й внучета. Днес аз продължавам традицията, като всяка година предпочитам да си приготвя тези великденски вкусотии сама, вместо да си купя пълните с безброй Е – та /консерванти и оцветители и др подобни/ козунаци и отново да усетя уханието от моето детство, което изпълва дома ни и прави празника истински. Моето семейство много харесва тези венчета, а баба, която е на 87 години, с радост ми казва “Направила си ги по-хубави и от моите”.Ето и рецептата:
Великденски венчета
Необходими продукти:
1/2 пакетче мая,
2 ч.ч. прясно мляко,
1 с.л. захар за маята и 1 и 1/2 ч.ч. за тестото,
6 яйца,
около 1,5 кг брашно,
есенция козунак,
6 с.л. олио,
2 с.л. свинска мас за месенето,
за украса по желание сусам и боядисани яйца
Начин на приготвяне:
Маята се натрошава и се поръсва с 1 с.л. захар и щипка сол, залива се с едната чаша прясно мляко и се поръсва с няколко лъжици брашно за гъста каша.Оставя се да втаса захлюпена на топло.
Счупват се яйцата и се отделят 1 жълтък и половина за намазване.Към разбитите с бийка яйца се добавя леко затоплена другата чаша мляко с разтворената в нея захар,есенцията и олиото.
В пресятото брашно се прави кладенче и се сипва по малко от яйчената смес. Прибавя се и маята и започваме да месим с натопени в свинската мас ръце.
Слагаме тестото в широк захлюпен съд и оставяме да втаса около 2 часа в леко затоплена и изключена фурна, докато надигне капака и стане на “конци”.
Разделя се на няколко части /4-5/.От всяка се разточват по 3 фитила, оплитат се и се завиват на венче.Оставя се да втаса още около 1 час да се надигне добре.Намазва се със жълтъка, смесен с малко олио и се поръсват със сусам. В средата на всяко венче се слага боядисано яйце.
Пекат се на 170 градуса.