Последни Рецепти
Последни Статии

Великденски венчета

Добавено в Великден

Добави към моето меню

Великденски венчета
рецепта на Соня Шопова

Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари

velikdenski vencheta

Здравейте!
С удоволствие се включвам в конкурса “Да празнуваме заедно от Великден до Гергьовден”.
Изпращам ви 3 мои рецепти. Първото ми предложение е една рецепта, която съм научила от моята баба – “Великденски венчета”. Запомнила съм този прекрасен аромат, който се носеше, когато баба ги приготвяше.Освен тях, тя приготвяше традиционния козунак, козуначно руло и кошнички за всяко от 4-те й внучета. Днес аз продължавам традицията, като всяка година предпочитам да си приготвя тези великденски вкусотии сама, вместо да си купя пълните с безброй Е – та /консерванти и оцветители и др подобни/ козунаци и отново да усетя уханието от моето детство, което изпълва дома ни и прави празника истински. Моето семейство много харесва тези венчета, а баба, която е на 87 години, с радост ми казва “Направила си ги по-хубави и от моите”.Ето и рецептата:

Великденски венчета

Необходими продукти:
1/2 пакетче мая,
2 ч.ч. прясно мляко,
1 с.л. захар за маята и 1 и 1/2 ч.ч. за тестото,
6 яйца,
около 1,5 кг брашно,
есенция козунак,
6 с.л. олио,
2 с.л. свинска мас за месенето,
за украса по желание сусам и боядисани яйца

Начин на приготвяне:
Маята се натрошава и се поръсва с 1 с.л. захар и щипка сол, залива се с едната чаша прясно мляко и се поръсва с няколко лъжици брашно за гъста каша.Оставя се да втаса захлюпена на топло.
Счупват се яйцата и се отделят 1 жълтък и половина за намазване.Към разбитите с бийка яйца се добавя леко затоплена другата чаша мляко с разтворената в нея захар,есенцията и олиото.
В пресятото брашно се прави кладенче и се сипва по малко от яйчената смес. Прибавя се и маята и започваме да месим с натопени в свинската мас ръце.
Слагаме тестото в широк захлюпен съд и оставяме да втаса около 2 часа в леко затоплена и изключена фурна, докато надигне капака и стане на “конци”.
Разделя се на няколко части /4-5/.От всяка се разточват по 3 фитила, оплитат се и се завиват на венче.Оставя се да втаса още около 1 час да се надигне добре.Намазва се със жълтъка, смесен с малко олио и се поръсват със сусам. В средата на всяко венче се слага боядисано яйце.
Пекат се на 170 градуса.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории