Виенски шоколадов сладкиш
Добави към моето меню
тази рецепта е като рецептата за торта Сахер – Виена, Дунава тихите сини вълни и музика такава музика, чр ставш по-добър в някой следобед седнал с приятели на кафе и следкиш и разбираш че това е един от миговете, които ще помниш винаги
Виенски шоколадов сладкиш
за тестото:
350 г брашно
250 г краве масло (маргарин)
5 с. л. пудра захар
2-3 с. л. сладкарска сметана
1 ванилия
за плънката:
6 яйца
10-12 с. л. захар
1 ч. ч. орехови ядки
1 шоколад 100 гр
1 ванилия
Тестото се приготвя, като в купа се смесват брашното, пудрата захар, студеното масло и ванилията, разбърква се и се добавя сметаната. Бърка се бързо и енергично до смесването на продуктите. Покрива се с фолио и се поставя в хладилника за 40 минути, докато стегне маслото.
Тестото се разделя на две. Едната от топките се прибира в хладилника, а другата се разточва на тънка кора във формата на тавата за печене. Кората се прехвърля в намаслена и набрашнена тава и се пече при температура 200 градуса 15-20 минути, но без да се зачервява.
Жълтъците за плънката се отделят от белтъците и се разбиват със 7-8 с. л. от захарта. С блендер заедно се разбиват ореховите ядки и шоколадът. Пресипват се в яйчената смес, добавя се ванилията и се разбърква с лъжица.
Белтъците се разбиват с миксер на сняг, към тях се прибавя останалата захар и отново се разбива, докато захарта се разтвори. Прибавят се към готовата вече жълтъчна смес и внимателно се разбърква. Плънката се изсипва върху позапечената кора, след което се разточва втората кора и с нея се покрива плънката.
Сладкишът се пече около 40-50 минути при температура 180 градуса и се сервира поръсен с пудра захар.
Има неща, които могат да се случат само във Виена! Да слушаш музика, седнал в парка край Дунава, да седнеш да изпиеш едно виенско кафе в една от кафетариите и да хапнеш парче торта.