Последни Рецепти
Последни Статии

Ароматен оцет

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Ароматен оцет
Можете да си направите арометен оцет за минути в кухнята сами. Необходим ви е само босилек и хубав (аз ползвам домашно приготвен ябълков оцет).

Домашен ябълков оцетАко се спазва съвсем точно рецептата се получава – силен и бистър ябълков оцет. С гарантирано качество

Ароматен оцет може да се приготви и с други билки или комбинации като магданоз, мащерка, розмарин, естрагон.

Ароматният оцет можете да използвате в рецепти за зелени салати, салати от зеленчуци, при приготвянето на маринати и заливки, както и за глазиране на месо.

За да приготвите ароматен оцет в бутилка от 1 л са ви неободими:
* 3 – 4 клонки босилек;
* 1 скилидка чесън;
* стъклена бутилка с капачка.

Измийте босилека с вода и го подсушете. Поставете в бутилката 3-4 клонки босилек, обелена и срязана на 2 скилидка чесън и налейте оцета. Затворете добре бутилката и поставете за 4-5 дни на слънде (на прозореца примерно). След това сложете бутилката на тъмно за 6 седмици и можете да го използвате в своите рецепти.

По този начин се приготвя и ароматен зехтин – в стъклена бутилка поставяте клонки с босилек или риган.

Ароматен малинов оцет
Направете си ароматен оцет – великолепна подправка за плодови и други салати

Такава бутилка можете да подарите като малък кулинарен подарък на своя приятелка, която обича да готви. Тогава можете да приготвите етикет, на който да опишете как сте го приготвили или да напишете рецепта за любим салатен дресинг.

Самата аз харесвам красивите стъклени бутилки с капачки, преди ги подреждах на вилата като украса, сега бутилките пак са там, но пълни с арометен оцет, зехтин и домашно приготвен ликьор. Един от тях се нарича “Плодове с душа”, за който ще напиша скоро.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized