Хляб с ябълки
Добави към моето меню
Хляб с ябълки и сирене
рецепта за хляб с ябълки, орехи, сирене и овесени ядки – есенна палитра на вкусове, когато ябълките в градината са узрели и в хладната вечер споделяме миговете на топлина и уют с близките си
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. овесени ядки
100 мл олио
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.ч. кисело мляко
500 гр ябълки
2 яйца
1/2 ч.ч. орехи
1 ч.ч. твърдо сирене
за топинга:
1 с.л. олио
2 с.л. овесени ядки
50 гр настъргано твърдо сирене
* Ябълките се настъргват на едро ренде и се изстискват от сока. (когато децата бяха малки в сезона на ябълките в градината имах нарочена двойна марля за ябълковия сок – сега тази чаша ябълков сок ме върна години назад);
* В голяма купа се разбиват яйцата. Прибавя се брашното, овесените ядки, олиото, киселото мляко в което е разтворена (шупнала) содата за хляб и се разбърква;
* Към сместа се добавят изцедените ябълки и нарязаните на ситно орехови ядки, както и сиренето, нарязано на малки кубчета. Сместа е доста по-гъста от кексова;
* Сместа се разбърква и се разпределя в 2 продълговати форми за кекс. Ако формата не е силиконова я намажете с олио и я посипете с брашно или използвайте хартия за печене;
* Пече се в предварително загрята фурна на 190 градуса около 45 мин след което се изважда и се намазва с олиото и се посипва с овесените ядки и настръганото сирене;
* Пече се още около 15-20 мин докато сиренето стане златисто.
какво имам предвид под “твърдо сирене” – това, което трябва да бъде бялото саламурено сирене. От няколко седмици купувам точно определено сирене от Метро, което е малко по-скъпо, но се оказа, че може да се настърже и на дребно ренде дори. Какво съдържа това сирене освен мляко за да бъде твърдо, за разлика от другите сирена, не искам и да знам, но ми напомня за домашното сирене, което приготвяше баба преди 100 лета.
Идеално за салата с домати, лук, маслини и сирене. С него започнах да приготвям и други рецепти, като ръжени бисквити със сирене и този различен хляб в който съчетах ябълки, сирене, орехи и овесени ядки.
Обичам праскови, нектарини, круши със синьо сирене, а за тази рецепта провокацията дойде от Йоана.
За да бъда точно до края приготвих 3 продълговати форми за кекс – събират се във фурната една до друга. 2-те бяха сладък вариант, т.е. със захар, без сирене – класика, а по средата се опече варианта със сирене. Децата предпочетоха сладкия вариант, опитаха соления, ние с таткото си поделихме този със сирене.