Последни Рецепти
Последни Статии

Вита пита със сирене

Добавено в Хляб, питки

Добави към моето меню

Вита пита със сирене

vita pita sirene

Продукти
400 мл хладка вода
2 яйца
1 кг брашно, необходимо е около 850 г
1 пакетче мая (40 г)
1 ч.л. захар
1 щипка сол
3-4 с.л. масло (олио или свинска мас)
За плънката
300 г сирене
3 яйца (1 жълтък се оставя за намазване)
За поръска
2-3 с.л. сусам
2 сл. ленено семе

Начин на приготвяне
• Маята се натрошава и се слага да шупне заедно с хладката вода, 1 чл. захар. 1 щипка сол и 3-4 с.л. брашно за около 15 мин
• Брашното 0около 800 г се пресява в купа и се добавя шупналата мая и 2 яйца. Замесва се меко еластично тесто, като накрая се добавя мазнината и още малко брашно, ако е необходимо
• Тестото се оставя да втаса до удвояване на обема
• Втасалото тесто се разделя на 4 топки, като всяка топка се разточва на дълъг правоъгълник, ръси се обилно с натрошено сирене, смесено с разбитите яйца. Навива се на руло
• Рулата се редят в намазнена тава, като се започва отвън навътре. Питата се намазва с разбит жълтък и се поръсва със семена
• Оставя се да втаса около 30 мин и се пече на средна фурна на 190 градуса, около 45 мин, до готовност

2014 gevreche
Питата е направена в първия ден на Новата година 2014 г., затова от част от тестото отделих и направих гевречета, като цифри – за децата :)

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории