Последни Рецепти
Последни Статии

Липсата на витамин D води до депресия

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Липсата на витамин D води до депресия
Специалисти от университета в Орегон са уверени, че хиповитаминоза на витамин D е една от разпространението причини за депресия. Липсата на витамина увеличава вероятността от развитие на психично заболяване, но не води пряко към него.
Витамин D е необходим на човешкия организъм за поддръжка на костите и мускулите в здраво състояние. При дефицит на витамина се понижава имунитета, увеличава се честотата на сърдечносъдови заболявания, така и на онкологичните.
Витамин D и Остеопороза

vitamin d 1

Учените са провели изследване с участие на 815 жени на възраст от 18 до 25 години. В продължение на 5 седмици доброволките са оценявани по ниво на витамин D в кръвта, както и на психологичното самочувствие.
Храната може да лекува депресия

Всяка седмица са били установявани симптоми на депресия при една трета от доброволките. В повечето случаи заедно с подтиснатото настроение е било установявано и ниско ниво на витамин D в кръвта.
Храни богати на витамин D
Специалистите съветват да се приемат добавки с витамини и да се прекарва повече време на слънце, за да се увеличат вътрешните резерви на организма на витамин D.
.
Източник: Zee News

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории