Последни Рецепти
Последни Статии

Витамин Е

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Витамин Е
е термин, който включва 8 съединения (токофероли и токотриеноли), открити в природата. Най-активното от тези вещества е алфа токоферолът. Богати на витамин Е са растителните масла, ядките и семената. Витамин Е се съдържа и в пълнозърнестите зърнени храни, листовите зеленчуци, доматено пюре, патладжани, моркови, някои плодове като боровинки, къпини, авокадо

vitamin e

Витамин Е е антиоксидант, който предпазва полиненаситените мастни киселини, включени в структурата на клетъчните мембрани и други важни клетъчни структури от вредното действие на свободните радикали и окислителните продукти в организма. Свободните радикали са нестабилни и високо реактивни съединения, които се образуват при нормалните обменни процеси и под въздействието на външни фактори като цигарен дим, замърсители на околната среда, ултравиолетови лъчи и радиация. Счита се, че вредното действие на свободните радикали е в основата на
сърдечно-съдовите заболявания
някои видове рак, нервни заболявания
като Паркинсоновата болест, старческата катаракта. Тъй като витамин Е е основен фактор на антиоксидантната защита на клетките, това определя важната му роля за поддържане на структурите им, стабилността на червените кръвни клетки, имунитета, за намаляване риска от исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт и другите заболявания, свързани с действието на свободните радикали.
Дефицит на витамин Е се наблюдава при недоносени новородени бебета, при които се проявява с хемолитична анемия, и при хора със сериозни нарушения във всмукването на мазнините в стомашно-чревния тракт. Дефицитът на витамин Е се проявява с нервно-мускулни нарушения, слабост, съкращаване времето на живот на червените кръвни клетки. За разлика от витамин А и Д витамин Е е нетоксичен. Прием на витамина в количества до 80-100 пъти над средната дневна потребност се счита за безопасен. Затова освен плодовете, зеленчуците и ядките спокойно можете да пиете и мултивитамини, особено през пролетта, когато недостигът на тези вещества в организма се усеща най-силно.

ВИТАМИН Е, Описание и номенклатура
Витами Е, е мастноразтворим витамин. И е термин, който включва всички токофероли и токотриеноли, които проявяват биологичната активност на алфа токоферола. Като добавки към храната са разрешени следните съединения: D-алфа токоферол, DL- алфа токоферол; : D-алфа токоферил ацетат; DL- алфа токоферил ацетат; D-алфа токоферил кисел сукцинат.

Единици
Потребностите от витамин Е се изразяват в алфа токоферол еквиваленти (ТЕ).
1 ТЕ = 1 мг алфа токоферол = 0.67 МЕ витамин Е
1 международна единица витамин Е = 1 мг стандартен синтетичен алфа токоферил ацетат и е еквивалентна на:
* 1 МЕ DL- алфа токоферил ацетат
* 1.36 МЕ D-алфа токоферил ацетат
* 1.10 МЕ DL- алфа токоферол
* 1.49 МЕ D-алфа токоферол

Средно дневни потребности
Възрастни:
мъже- 12 мг ТЕ
жени – 10 мг ТЕ

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized