Последни Рецепти
Последни Статии

Витамини, необходими при отслабване

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Витамини, необходими при отслабване
Лятото е времето когато искаме да бъдем стройни, повече отколкото всеки друг сезон – шарени рокли, банските … ни поставят пред въпроса как да изглеждаме по-добре в нашето тяло. Отслабването и стегнатата форма са процес комплексен, иска се време, психическа нагласа, активно движение, правилно хранене и мотивация. Не е въпрос само на диета, а начин и на живот преди всичко. Много често ние може да се измъчваме с някоя диета без да има ефект, просто защото организмът има забавен метаболизъм или е намалил способността да изгаря мазнини.
Възможно е на организма да не му достигат витамини. Ето на кои витамини трябва да обърнете внимание и да ги включвате в храната си.

vitamini pix

Витамин C – укрепва имунитета, намалява нивото на холестерола в кръвта и активира вътрешно клетъчните обменни процеси (спомага за превръщането на глюкозата в енергия)

Витамин D – Обезпечава нормалната работа на сърцето и кръвоносните съдове, спомага за усвояване на фосфор и калций, който активно участва в процесите на разграждането на мастни тъкани.

Витамин В2 (рибофлавин) и В6 (пиридоксин) – освобождава енергия от мазнини, белтъчини и въглехидрати, спомага за правилната работа на щитовидната жлеза.

Витамин В3 (ниацин) – има важна роля за правилната работа на храносмилателната система. Незаменим е при процесите на обмяна на белтъчини и холестерол

Витамин В5 (пантотенова киселина) – взема участие в много реакции при обмяна на веществата и поддържа синтеза на „добрия“ холестерол, на хормони и киселини. Освен това, активира процеса на правръщането на мазнините в енергия

Холин – способства за производство на карнитин – киселина, която изгаря мазнини

L-карнитин или карнитин – е аминокиселина, която тялото ни произвежда от аминокиселината лизин, като за това е нужно наличието на витамините В6, ниацин, С, желязо и аминокиселината метионин. Основната функция на L-карнитина е да служи като “совалка”, която пренася мастните киселини с дълга верига през клетъчната мембрана, за да достигнат митохондриите, където служат като “гориво” за енергия, нужна на тялото. След като молекулата мазнина бива изгорена, от нея се получават отпадъчни продукти. Тогава карнитинът се свързва с тях и ги прекарва обратно през клетъчната стена на клетката.
L-Карнитин се съдържа в червеното месо, в малки количества се среща в млечните продукти, в плодовете и зеленчуците. При здрав човек 75% от необходимия L-карнитин би следвало да се осигури от храната, а останалите 25% да се синтезират от тялото.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории