Вкусът издава здравословното ни състояние
Добави към моето меню
Вкусовите предпочитания може да поставят диагнози за здравословното ни състояние
Острото желание да изгълташ буркан кисели краставички или да закусиш с купичка течен шоколад – не е само да ядеш определена храна, а може и да разкаже за твоето здраве.
Ако в последно време изпитваш привличане към храни с определен вкус
Сладко
Възможно е да прекаляваш с работата и нервната ти система да е пред срив. Глюкозата, в която организмът ти преработва всичко сладко, участва активно в производството на хормона на стреса – адреналин. Затова при нервно и умствено пренапрежение захарта се изразходва бързо и организмът иска постоянно нови дози.
В такъв момент не е грях да си угодиш с нещо сладичко. Но не се увличай по практическото изследване на менюто с тортички, защото в тях има много тежки въглехидрати. Ограничи се с шоколад или захаросани фурми.Може да опиташ с мед и орехи или домашно сладко от горски плодове, череши, вишни. Но не се увличайте с шоколада – 100 г шоколад са повече от 500 kcal, а може да го изядете неусетно пред компютъра.
Солено
Ако се нахвърляш като звяр на кисели краставички или туршия, ако храната постоянно ти се струва безсолна, може да те тормози обостряне на старо възпаление или поява на нова инфекция в организма. Практиката показва, че проблеми от този тип най-често са свързани с отделителната система — цистит, простатит и т. н.
Отслабналият имунитет също възбужда страстта към соленото.
Опитайте да не добавяте допълнително сол към ястието, а салатата овкусете със зелени подправки и лимонов сок. Достатъчно сол приемаме с продуктите, които купуваме.
Кисело
Нерядко това е сигнал за понижена киселинност на стомаха. А тя пък може да се дължи на гастрит, при който производството на стомашен сок е недостатъчно. Може да се провери с гастроскопия.
Храната с кисел вкус също така има охлаждащо и укрепващо действие, облекчава дискомфорта при простуда и повишена температура, възбужда апетита.
Горчиво
Това може да е сигнал за интоксикация на организма след недолекувана болест или затлачване на храносмилателната система.
Ако често ти се хапва нещо горчиво, редно е да започнеш редовно да се подлагаш на разтоварващи дни и да правиш очистващи процедури.
Люто
Не усещаш храната, докато не поръсиш обилно с черен пипер? Това може да означава, че имаш ленив стомах, който преработва бавно съдържанието си и се нуждае от стимул. А лютите и пикантните подправки стимулират храносмилането.
Влечението към пикантната храна може да бъде и сигнал за нарушение в липидния обмен и повишаване на лошия холестерол в кръвта. Лютото разрежда кръвта, чисти съдовете и подпомага извеждането на мазнините от организма. Не случайно се препоръчва на всички, страдащи от хипертония, да ядат чесън всеки ден. Но пък лютото дразни стомаха, внимавайте с чили соса! Лютите чушлета има и здравословни ползи от тях, заради съдържанието на капсаицин, но и с тях трябва да се постъпва разумно.
Тръпчиво
Ако изведнъж ти се прииска да хапнеш шипки, дренки или къпини, значи защитните ти сили отслабват и спешно се нуждаят от подкрепа.
Продуктите със стръпчив вкус подпомагат деленето на клетките на кожата (и респективно зарастването на рани), улесняват отделянето на секрети при заболявания на дихателните пътища.
Но тръпчивата храна сгъстява кръвта. А това е опасно при склонност към образуване на тромби, варикозни разширени вени, високо кръвно и някои сърдечни заболявания.
Леко, сочно, безсолно
Неистовото желание за такава храна често се появява при гастрит или язва на стомаха с повишена киселинност, при запек, а също и при проблеми с черния дроб и жлъчката.
Лекото безсолно полутечно блюдо успокоява стомаха, потушава коликите, действа разхлабващо.
Но ако всяка храна ти се струва блудкава и безвкусна, надникни в душата си — може би караш депресия с нарушение на вкусовите възприятия.