Последни Рецепти
Последни Статии

Въведение Богородично

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Въведение Богородично

На 21 ноември Православната църква отбелязва празника Въведение Богородично. Денят е символ на въвеждането на младия човек в храма, в лоното на църквата и вярата, и на християнското семейство.

Според Светото писание на този ден тригодишната Мария била заведена от благочестивите си родители Йоаким и Ана в йерусалимския храм и отдадена в служба на Бога, за да се подготвя за предназначението си за Божия майка. Този ден църквата е приела и за Ден на християнското семейство.

въведение богородично

Според преданието Богородица било обречена на Бога още преди раждането си от родителите си. Когато навършила три години, те я завели в йерусалимския храм. Там Светата Дева била поставена на първото стъпало и за почуда на всички, неподдържана от никого тя се изкачила свободно по 15 стъпала и се спряла на най-горното. В храма благославяйки я, я посрещнал първосвещеник Захария – бащата на свети Йоан Кръстител.

Според църковния ни календар Въведение Богородично попада в периода на коледните пости. На този ден вярващите приемат Свето причастие, а с него нови сили за духовен растеж и борба със злото, себе си и света. Този ден църквата е приела и за Ден на християнското семейство. Семейното ходене на църква днес напомня на родителите за духовните им задължения към децата.

По това какво е времето на днешния ден, народът гадае какво ще е то през цялата следваща година – ако времето е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата – богата.

Ден на християнското семейство, 21 ноември

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized