Гофрети с боровинки
Добави към моето меню
Гофрети с боровинки
рецепта за вкусни гофрети с боровинки, които можете да поднесете с топка сладолед, разбита смета или плодове
2 яйца
2 ч. ч. брашно
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. вода
1 ч.ч. боровинки
2 с.л. олио
1 пакетче бакпулвер (10 гр)
2 с.л. захар
щипка сол
* Белтъците се разделят от жълтъците и се разбиват с щипка сол и захарта на сняг (като за целувки);
* Жълтъците се смесват с прясното мляко и олиото и се прибавя пресятото с бакпулвера брашно и студената вода лъжица по лъжица като се редуват;
* Добавят се почистените и измити боровинки и се разбърква с дървена лопатка;
* Към готовото тесто се прибавят и разбитите на сняг белтъци, като се разбърква внимателно с дървена лопатка за да не спаднат белтъците;
* Гофретника се загрява и се намазва леко с тампон, напоен с олио. Налива се от сместа с черпак така, че да се образува гофрета, не по-дебела от 0,5 см. Всяка гофрета се пече около 5 мин.
* Сервират се с топка сладолед или с разбита сметана и плодове. Могат да се полеят и със сироп от боровинки.
Идея – боровинките могат да бъдат заменени с къпини, малини.