Последни Рецепти
Последни Статии

Как да се предпазим от есенните настинки

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

добре e денят да започва с чаша портокалов сок, сок от моркови или лимони,

Есента се възприема като сезона, съпроводен от постоянни простудни заболявания. Често срещани са и острите респираторни заболявания. Причинителите на тези “есенни болести” са бактериите и вирусите. Много от тях обитават носоглътката и устната кухина и тяхното размножаване е свързано с отслабването на имунната система през есента.
Затова задължително се нуждаем от есенна профилактика. Не трябва да се пренебрегват ваксините, а също и лекарствените средства, които “укрепват” организма след различни инфекции.

“Домашните лекари” лукът и чесънът
самного полезни заради уникалните си бактирицидни свойства, не притежават никакви странични ефекти. Една, две скалидки дневно могат да заменят лекарствения препарат при първите усещания за настинка.

Витаминозният дефицит е свойствен на повечето хора през есента, затова утрото е добре да започва с чаша портокалов сок, сок от моркови или лимони. Специалистите препоръчват също парче зеле, ряпа или червено цвекло. Доказано е, че употребата на сокове от зеленчуците е по-полезна, отколкото тяхното консумиране в натурален вид, защото в състава на зеленчуковите сокове не попадат вредните хербициди – те остават в целулозата.

Не забравяйте и за плодовете.
Дневната норма се състои от 2 ябълки и 2 портокала (портокалите могат да се заменят с 2 лимона или грейпфрут).

Към профилактичните мерки се отнася и задължителното измиване на устата вечер – ако не с четка и паста за зъби, поне изплакване с концентриран разтвор на готварска сол. Тази процедура “закалява” лигавицата.

Неизчерпаем източник на витамини е и чаят,
в който са добавени билки или горски плодове: мента, боровинки, липов или ябълков цвят. Горският чай смекчава възпалителните процеси и повишава еластичността на стените на кръвоносните съдове. Чаят с добавен подбел, липов цвят и сушени малини е отлично средство против бронхити. Според последните медицински изследвания боровинките притежават най-високи показатели за повишаване на имунитета.

Всекидневните физически упражнения и закаляването на организма

позволява да се избегнат настинките и да се намали чувствителността на организма към тях.
Всекидневните физически упражнения или поне час разходка също закаляват организма. Разбира се, охлаждането на дихателните пътища е сериозен фактор за настинка. Затова на улицата трябва да не дишаме през устата и да се стараем да разговаряме по-малко.

Дрехите трябва да бъдат от естествен памук, а не от синтетика и изкуствени влакна. Прибирайки се в къщи, поне за кратко ходете боси – това е отпускане за краката и масаж на всички точки на стъпалата, много от които отговарят за състоянието на носоглътката.

Контрастните водни процедури
също са подходящ метод за закаляване. Особено важни са те за краката – трябва да се правят всеки ден в 2 легена с топла вода около 40 градуса и студена – под 30 градуса. Краката се задържат няколко секунди в топлата вода, а след това в студената, като процедурата се повтаря 3-4 пъти.
Поне веднъж седмично взимайте вана с добавена морска сол, екстракт от билки или минерални соли. След това изплакнете тялото с хладка вода от душа.

Не бързайте с лекарствата
и ако се вдигнали малко температура. Не забравяйте, че тя е защитен механизъм на организма и лишавайки го от възможността за борба, вие способствате за зачестяването на болестите. Приемайте лекарствени средства за намаляване на температурата, ако термометърът показва над 38 градуса.

Как да си направим сами масаж при настинка
Правилно направен облекчава симптомите.

Направете си масаж още при първите признаци на простуда – той няма да ви излекува, но ще направи симптомите на заболяването по-поносими. Ще бъде още по-ефективен, ако след него пиете топли течности –
билков или зелен чай.
С помощта на масажа се прочистват и разширяват дихателните пътища. Това може да се постигне и с помощта на други лечебни процедури като
инхалацията и затоплянето.

Ето и няколко напътствия:
* Започнете със симетричните точки, разположени в долния край на носа. Масажирайте едновременно отляво и отдясно с показалците си в продължение на 1-2 минути.
* Масажирайте симетричните точки, които се намират под ноздрите – между горната устна и носа.
* Масажът на симетричните точки, намиращи се във вътрешните ъгълчета на очите, ще намали запушването на носа.
* Следващата точка за масаж е разположена на самия връх на носа.
* Масажът между веждите и кръговият масаж на слепоочията ще облекчат тежестта в главата.
* Леко наклонете главата напред, напипайте и масажирайте болезнените точки в основата на тила.
* Масажирайте точките в основата на показалците – първо на лявата ръка, а после на дясната.
* Силно натиснете вътрешната горна част на палците си.
* Последните точки за масаж се намират в основата между палеца и показалеца на ръцете.
След масажа се отпуснете като полежите поне 5 минути по гръб, като се стараете да дишате дълбоко и равномерно

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

1 Comment

  1. 1
    ПЕПА АРГИРОВА // October 4th, 2006 at 10:41 am

    МНОГО ДОБРЕ НАПРАВЕН! Харесва ми много. Винаги намирам това което търся.С поздрав Пепа!