Последни Рецепти
Последни Статии

Не прахосвайте храна!

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Не прахосвайте храна!
В този момент някъде по света се изхвърля храна. Храна, годна за ядене. Погледнато глобално в света се изхвърлят невероятни количества храна. Или се оставя да се развали безсмислено.
(помислете си колко чести и каква храна изхвърляте – колкото и да планирате може да се окаже, че нещо му е минало срока за годност, развалило сем вмирисало се е (особено внимателни трябва да сме с месото през лятото или е изгубило своя външен вид…)
Колко са големи разхищенията на храна по пътя от полето, фермата, през преработващото предприятие – по целия път на транспортиране, съхранение и преработка…

waste-less-food
По случай Световния ден на храната, който се провежда на 16 октомври Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) направи сериозно предупреждение
Ако храната не се прахосва ще има по-малко гладуващи по земята

Според данни на ФАО една трета от храната, една трета от световното производство на храни се “губи или пропилява” поради немарливост или липса на адекватни средства за складиране и разпространение в търговска мрежа.
Изхвърлят се1,3 милиарда тона храни годишно. С една четвърт от тях биха могли да се нахранят 842 милиона души, които все още страдат от глад, твърди експерт от организацията. ФАО посочва, че “ако нямаше такова прахосничество, то световното производство на хранителни продукти ще трябва да се увеличи само с 32 процента, за да бъдат изхранени 9-те милиарда души, които ще населяват планетата през 2050 година”, спрямо 60 на сто, сочени преди като необходими за целта.
Това е добре и за човечеството, и за планетата, защото увеличаването на земеделските продукти в толкова голяма степен би струвало скъпо от гледна точка на земеделски участъци, вода и енергия.
От 40 години насам ФАО обръща сериозно внимание на проблема, който непрекъснато се усложнява заради урбанизацията и глобализацията. Веригите от производството до търговската мрежа стават все по-дълги.

Плодовете и зеленчуците са най-прахосваните храни – близо половината от тях се губят, преди да стигнат до чинията на масата. Следват ги морските дарове (35 на сто) и зърнените култури (близо една трета). В развитите промишлени страни пилеенето на храни идва основно от избора на хората да изхвърлят все още годни за употреба храни от санитарни или дори от естетически съображения.
Италианското правителство планира да предложи на служителите на ФАО обяд от “изгубени” храни. Според ФАО, която миналата година обяви програмата си “Да пестим храната” (“Save Food”), всеки трябва да оцени загубите си и да финансира решенията. “”Save” като спестявам и спасявам”.

Докладър на ФАО (на англ) може да бъде прочетен на този адрес http://www.fao.org/news/story/en/item/196220/icode/

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории