Последни Рецепти
Последни Статии

Световен ден на храната

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Световен ден на храната. Световен ден на хляба
16 октомври – ден посветен на изхранването на населението, затова може да го срещнем и като Международен ден за борба с глада
Този ден е повод да се замислим над това какво е направено и какво трябва още да се направи за да се реши един глобален проблем – да няма хора по земята, които гладуват.
Световен ден на храната (World Food Day), се отбелязва на 16 октомври, като е обявен през 1979 г.
За дата е избрана датата на която е образувана Организацията по храните и селското стопанство на ООН (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO) на 16 октомври 1945 г.

prehrana

За първи път страните в света официално провъзгласяват за една от най-важните задачи – решаване на проблема с глада и създаване на условия за развитие на устойчиво селско стопанство, което да може да изхрани хората на Земята.

По данни на ООН (за 2010 г) над 900 милиона души по света страдат от недохранване. Най-силно засегнатите от глада държави според експерти са Конго, Бурунди, Еритрея, Чад и Етиопия.
“За много хора по света днес не е Световния ден на храната, а просто още един ден без храна… казва генералният секретар на ООН Бан Ки Мун и призова световната общественост да се обедини в борбата срещу недохранването.
Сандра Авилес от Организацията по прехрана и земеделие към ООН казва: “През 2050 г. производството на храна в световен мащаб трябва да се увеличи със 70%, за да бъде в състояние да изхрани 9 милиарда

Установено е, че гладът и недоимъкът оказват отрицателно влияние на генофонда на цели континенти. Децата в „третия свят“ се раждат и растат хилави и растат недохранени, изостават в умственото си развитие, не могат да се концентрират в училище.

На този ден се организират различни благотворителни акции, които имат голямо значение за някои страни за облекчаване на бедственото положение там.
Този ден има и просветителско значение и помага на хората да научат факти за други страни, да оценят това, което имат и на уважение към храната и хляба.
От 1981 Световният ден на храната всяка година има различна тема. Тема на 200 г е A Millennium Free from Hunger (Хилядолетие свободно от глад).
Темата на 2012 г е Agricultural cooperatives – key to feeding the world (“Земеделски кооперации – ключът към изхранването на света“.)

Световен ден на хляба

Инициативата за организирането на световното събитие е на UIB – Международния съюз на хлебарите, в който членуват хлебари, производители на тестени и на сладкарски изделия от 35 държави.UIB призовава всички свои членове да реализират кампании, представящи както актуалното в производството и предлагането на хляб, така и неговата история.

***
Има ли хора, които на този ден са гладни или недохранени в България? Със сигурност има! Пенсионери, безработни, хора със здравословни проблеми, които не могат да се трудят … И ако не можем да помогнем на всички хора, ако помогнем само на един човек само един път може би ще станем малко –по-добри и ще ни е по-сладка храната следващия път

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории