Вкусна диня
Добави към моето меню
Сезонът на дините започва през юли и продължава до есента.
Любопитно, но факт – 3 август е Световен Ден на Динята, National Watermelon Day. Празнува се най-вече в Съединените щати. Сред най-популярните състезания по това време са замерване с дини и надплюване със семки. Какъв по-хубав повод от това да хапнем парче диня, още сега.
Интересни факти за динята: Има над 1200 разновидности на сочния плод в над 96 държави по света. Динята съдържа над 92% вода, не съдържа холестерол и е важен източник на витамини А и С, фибри, калий и амино киселини.
Диня (в зависимост от района в България наричана още карпуз или любеница) е наименованието на вид тиквови растения, както и на техните плодове. Според възприетата класификация на земеделските култури е плодов зеленчук. Плодът на динята е ягодовиден и има гладка кора (зелена или жълта) и сочна, сладка, обикновено червена вътрешност. Смята се, че произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие.
Динята е много полезен плод. Полезен е и когато искаме да влезем във форма, има дори
Диета с диня
Според последни изследвания на американски учени динята подобрява (ускорява) метаболизма. В списанието Journal of Nutrition пише, че динята съдържа аргинин, аминокиселина, която влияе на обмена на веществата и способства за намаляване на теглото. Тримесечен експеримент с полски мишки показва, че добавянето в хранителния рацион на аргинин намалява мазнините в организма с 64%.
Динята съдържа малко калории, над 30 Ккал на 100 г. 92% се състои от вода, което чудесно освежава и намалява жаждата.
Сок от диня се използва от спортистите за възстановяване на хидробаланса на организма и за тонус
Благодарение на цитрулин, който се съдържа в динята се повишава нашата издръжливост. Аминокиселината отпуска мускулите, в това число и кръвоносните съдове и по този начин спомага за намаляване на високо кръвно налягане.
Динята е богата а антиоксиданти, витамин С и А, на ликопин, който защитава клетките от свободните радикали и по този начин забавя стареенето им
А вие обичате ли диня?