Последни Рецепти
Последни Статии

Световен ден за борба с рака

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Световен ден за борба с рака – 4 февруари

На 4 февруари се отбелязва Световният ден за борба с рака.

Целта е привличане на общественото внимание към този глобален проблем, затова колко опасни и често срещани са днес раковите заболявания.

През 2020 г. темата на Световния ден е „Аз съм и аз ще действам”.

Злокачествените заболявания са втората причина за смъртност в световен мащаб. Всяка година от тях умират 9,6 милиона души, а експертите прогнозират, че до 2030 г. този брой ще нарасне до 13 милиона.
Ако бъдат открити достатъчно рано, много видове рак могат да бъдат лекувани ефективно.

cancer day
Да се разболееш от рак, да имаш близък човек болен от рак е трагедия. Но днес лекарите казват, че са известни причините за рак и това дава възможност да се предотвратят около една трета от новите случаи.

С най-голяма честота са злокачествените заболявания на млечната жлеза при жените и ракът на белите дробове при мъжете. Следват туморите на дебелото и правото черво, на простатната жлеза и гинекологичните злокачествени заболявания при жените.
Въпреки големия процент на заболеваемост, методите за справяне с рак всяка година се подобряват. Може би скоро ще има ваксина срещу всички форми на тежката болест. Но дотогава основно остава превенцията, да не се злоупотребява с вредните навици и да се води здравословен и активен начин на живот.

България
През последните години се наблюдава рязко увеличаване на онкологичните заболявания. По данни на НСИ в България ракът отнема живота на повече от 17 000 души годишно. Най-често той засяга белия дроб, млечната жлеза, кожата, матката, простата, дебелото и правото черво.
Статистиката отбелязва рязко покачване на заболеваемостта в последните години, както и увеличаване на процента на младежите, страдащи от ракови заболявания.
Високата смъртност продължава да е основният проблем при онкологичната патология. Най-вероятно това се дължи на късното откриване на болестта поради затруднен достъп до специализирана онкологична помощ.

Над една трета от случаите на най-разпространените видове рак могат да бъдат предотвратени, а още толкова случаи – излекувани, чрез прилагането на подходяща превенция, ранна диагностика и лечение, посочват от Световната здравна организация.
За намаляване броя на заболелите, е важен начинът на живот и грижите за личното здраве.

insult

Добрата новина е, че около 40% от раковите заболявания са потенциално предотвратими. Рискът за развитие на болестта може значително да бъде намален ако:

– Спрете употребата на тютюн Oткажете цигарите (под каквото и модерна форма да ви ги рекламират) и избягвате помещения, където може да станете пасивни пушачи. Тютюнопушенето е най-голямата самостоятелна предотвратима причина за тези болести, свързва се с петнадесет вида рак и причинява 22% от всички случаи и 71% от случаите на белодробен рак. Спирането на цигарите и другите изделия за пушене на всяка възраст е една от най-важните стъпки за намаляване на риска от болестта.
Не злоупотребявате с алкохол и по-специално с концентрирани напитки. Алкохолът увеличава вероятността от шест вида рак, сред които на черния дроб и гърдата. Установено е, че пиенето и пушенето заедно могат да повишат риска от рак на устата и хранопровода многократно повече от всяко едно от тези поведения самостоятелно.
– Избягвате прекомерното излагане на слънце. Можем да се предпазим от рак на кожата, като се защитаваме от ултравиолетовите лъчи на слънцето, но и като избягваме изкуствените източници на тен, като солариумите и ултравиолетовите лампи.
Поддържате здравословно тегло, чрез здравословно хранене и упражнявате редовна физическа активност.
– Знаете как да се предпазвате от инфекции, които могат да причинят рак.
– Редовно ходите на профилактични прегледи.

Поддържането на нормално тегло, здравословното хранене и практикуването на умерено количество физически усилия всеки ден понижават риска от десет вида онкологични проблеми – на органите на храносмилателната система, гърдата, простата, бъбреците и други.

Известният специалист по онкологични заболявания Крис Стийл от британският онкологичен център Макмилън посочи 7 основни симптома, при наличието на които спешно трябва да се запише час за преглед.
6 основни симптома на рака
– внезапни изменения в работата на дебелото черво или пикочния мехур;
– “необяснимо” кръвотечение;
– уплътнявания в гърдите или на друго място;
– изменение на цвета или размера на бемка;
– продължителна тежка кашлица с хрипове;
– дълго незаздравяваща рана.
Стийл подчертава, че изброените признаци може и да не са непременно свързани с онкологично заболяване, но съветва да не се отлага проверката им при откриване. “Това никога не е излишно губене на време“, коментира той. При навременна диагностика всеки четири от десет случая на рак могат да бъдат предотвратени.

Ако се наблюдава отслабване и смяна на тена посетете лекар. Това може да е симптом за рак на черния дроб, жлъчните пътища или панкреаса. (спомнете си как изглеждаше Стив Джобс на последните си снимки).

Публикувано на 4.02.2013 г. с допълнения на 4.02.2020 г.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории