Последни Рецепти
Последни Статии

Ден на Околната среда

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

На 5 юни се отбелязва
Ден на Околната среда (World Environment Day).

Този ден е определен на 27-та сесия на Генералната асамблея на ООН на 15.12.1972 г.
През 2013 г темата е „За осмислено и рационално хранене“ а девизът е
„Мисли. Храни се. Пази“

eat

На този ден ООН обръща внимание на въпросите на продоволствието, безопасността и огромното количество на хранителните продукти, които се изхвърлят.
Много храна се изхвърля или бракува, докато проблемите с осигуряване на храна на растящото население на планетата стават все по-сложни и трудни за решение. Днес хората сме около 7 милиарда, като се очаква през 2050 г да достигнат 9 милиарда. В програмата на ООН по продоволствие и селско стопанство (UN FAO) се отбелязва, че всяка година една трета от всички хранителни продукти (около 1,3 милиарда тона) не се използват като храна.
В същия момент всеки седми човек на планетата изпитва глад, всеки ден повече от 20 000 на възраст до 5 години умират от глад.
Нерационалното използване на хранителните продукти води и до изтощаване на околната среда. За производство на хранителни продукти се изразходва около 70% от цялата употребявана вода, годна за пиене (прясна вода), 30% от всички парникови газове. 80% от изсечените гори са за да се разширят селскостопанските земи.

Опазването на околната среда трябва да е в нашето съзнание, така че да се промени начинът ни на живот.
Нека пазим въздуха, гората, дърветата, цветята, тревата. Те са нужни на нас днес и на нашите деца утре!
Опазването на околната среда не е само в протестите на Орлов мост. Те са част от нашето ежедневие, когато се грижиш за градината си, когато посадиш цвете и подправки на терасата, когато правиш едни такива малки незабележими неща, но които правят нашия дом, нашия град, нашата планета едно по-хубаво място.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории